Bedienden zien hun bonus stijgen

Bijna een kwart (24 %) van de bedienden uit de profitsector krijgt dit jaar een bonus gestort. Dat is een nagenoeg even groot aandeel als in 2020 (25 %) en nog steeds hoger dan in 2019, vóór corona (21 %). Dat blijkt uit een analyse van HR-dienstverlener Acerta op basis van de gegevens van 150.000 bedienden en 33.000 bedrijven in de privésector.

Hoger dan ooit

Ook het gemiddelde bonusbedrag is hoger dan ooit: 5.313 euro. Dat is des te opmerkelijk, omdat de bonussen die in 2021 uitgekeerd worden, gebaseerd zijn op de bedrijfsresultaten en/of prestaties van de medewerker in 2020, het jaar waarin de coronacrisis de economie een ongeziene klap toebracht.

Bovendien valt de stijging van het aantal individuele bonussen op. 6,3 % van de bedienden in de privésector kreeg een bonus in cash, dat is bijna vier keer meer dan in 2020. 6,5 % kreeg warranten (aandelenopties), een stijging van 4 % in vergelijking met vorig jaar. Ook de gemiddeld toegekende bedragen zijn gestegen in vergelijking met vorig jaar, al is de stijging bij de cashbonus (+40,5 %) meer uitgesproken dan bij de warranten (+2 %).

Niet-recurrent op de terugweg

De niet-recurrente bonus blijft nog altijd de populairste bonus, maar is op zijn terugweg. 12,7% van de bedienden kreeg op die manier in 2021 een extraatje op de rekening gestort. Het gemiddeld toegekende bedrag was 1.227 euro.

Toch is de niet-recurrente bonus een beetje op de terugweg. Zowel het aantal bedienden dat er een krijgt (‑13 %) als het gemiddeld toegekende bedrag (-4 %) is gedaald ten opzichte van vorig jaar. De bovengrens voor de niet-recurrente bonus lag in 2021 op 3.447 € bruto.

Social Legal Advisor

Smals

Resource Manager

Smals

Recruiter

Smals

Payroll & HR Administration Coordinator

Smals

HR Business Partner – Data Literate

Smals

Diensthoofd Personeel

Lokaal bestuur Ninove

Talent Officer

Lyreco

Officer/Specialist Accounting

BASF

HR Payroll Officer

Profel

Diensthoofd HR

Wingene

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.