Bedrijfscrèches dreigen afhankelijkheid van bedrijf te vergroten, vindt Gezinsbond

Wellness
De fiscale aftrekbaarheid geldt tot 6300 euro per opvangplaats voor dit jaar. De bijdrage voor de ouders mag niet wijzigen. Kind en Gezin is tevreden, de Gezinsbond iets minder. De fiscale aftrek geldt voor iedereen die onder de personen- of vennootschapsbelasting valt. Ziekenhuizen bijvoorbeeld, die vaak een vzw-structuur hebben, komen dus niet in aanmerking. Het gaat om een gunstmaatregel voor de profitbedrijven. Het bedrag is volgens Katrien Vermeersch van Kind en Gezin ruim voldoende om een zeer kwaliteitsvolle kinderopvang aan te bieden. Vandaag beschikt maar een veertigtal bedrijven in Vlaanderen over een kindercrèche. Het gaat om ziekenhuizen, universiteiten, de VRT en het leger. Slechts één onderneming uit de profitsector, Chronos uit Kontich, is op het lijstje terug te vinden.
De Gezinsbond is veel minder gelukkig met de beslissing. De vereniging vreest dat niet alleen de loyaliteit maar ook de afhankelijkheid van de werknemers zal toenemen. De vrije keuze van de ouders om zelf een opvangvoorziening te kiezen en tijdig naar huis te gaan, komt in het gedrang. “We verzetten ons tegen de tendens dat ouders zich te allen tijde vrij moeten kunnen maken voor het bedrijf”, zegt Hilde Timmermans van de Gezinsbond. “Je leest bijna wekelijks welke nadelige effecten nachtwerk en flexibele uren hebben op de volwassene. Maar over de effecten die het niet respecteren van het ritme van het kind met zich meebrengt, weten we niets.” De Gezinsbond schuift andere maatregelen en voorstellen naar voor die een goede balans tussen werk en thuis moeten verbeteren. Ouders moeten zonder problemen tijdskrediet en ouderschapsverlof kunnen opnemen. Bedrijven moeten ook meer werk maken van loopbaanbegeleiding. Ze kunnen volgens de Gezinsbond werknemers met jonge kinderen naar een gezinsvriendelijker baan in het bedrijf oriënteren.

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Abonneer en krijg meer!

Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.