Bedrijfscultuur en flexibiliteit cruciaal voor jongeren

Vacatureteksten geven onvoldoende informatie over de functie. Meer dan de helft (52 procent) van de werkzoekenden vindt het lastig om op basis van de tekst te bepalen of de functie bij hen past. Dat blijkt uit het jaarlijkse kandidatenonderzoek van HR-dienstverlener Unique in samenwerking met onderzoeksbureau Motivaction. Aan het onderzoek hebben 1161 Nederlandse werkzoekenden meegewerkt. Van hen zegt 34 procent de eerste indruk van het bedrijf te baseren op basis van de vacaturetekst.

Bedrijfscultuur maakt of kraakt

Ook het belang van de bedrijfscultuur werd in de bevraging bestudeerd. Een passende bedrijfscultuur maakt of kraakt immers de reputatie van bedrijven. Een ‘mismatch’ met de cultuur wordt steeds vaker genoemd als reden om op zoek te gaan naar ander werk. Een kwart (24 procent) typeert dit als een ‘dealbreaker’. Ter vergelijking: in 2014 was dit nog 18 procent. Ook als het gaat om de aantrekkelijkheid van bedrijven, geeft bijna een derde (29 procent) van de werkzoekenden aan cultuur een belangrijk thema te vinden.

Vacatureteksten zijn essentieel in het werven van getalenteerd personeel. Aan organisaties de taak om deze nieuwe generatie werkzoekenden aan zich te binden, hun cultuur verder te ontplooien en deze duidelijk terug te laten komen in vacatureteksten. Cultuur wordt dan ook steeds meer een doorslaggevende factor. Vooral jonge medewerkers verlaten sneller een organisatie als zij merken dat er een ‘mismatch’ met de bedrijfscultuurcultuur is.

Flexibele werktijden gevraagd

Uit het onderzoek blijkt verder dat flexibele werktijden hoog op het wensenlijstje van de werkzoekenden staan. Maar liefst 53 procent geeft de voorkeur aan een baan met flexibel af te spreken begin- en eindtijden. Vorig jaar was dit nog 41 procent. De werkzoekenden willen een speling van ongeveer anderhalf uur om de werkdag te beginnen en te eindigen. Bijna een derde (28 procent) geeft echter nog de voorkeur aan vaste werktijden en 19 procent deelt zijn of haar werktijden het liefst volledig zelf in.

Bron: PW De Gids (pwdegids.nl)


Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Abonneer en krijg meer!

Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.