Bedrijven geven wél veel opleiding

CompetentiemanagementOpleidingOverlegorganenTraining
In 2008 hebben de Belgische ondernemingen 1,5 miljard euro geïnvesteerd in vorming en opleiding van hun werknemers. Dat komt neer op 1,6 procent van de personeelskosten. Dat is weliswaar nog niet de met de sociale partners afgesproken 1,9 procent, maar daar staan wel enkele belangrijke nuanceringen en correcties tegenover. Althans, dat vindt Pieter Timmermans, bestuurder-directeur-generaal van werkgeverskoepel VBO.

Allereerst merkt Timmermans op dat het geïnvesteerde bedrag een forse inspanning betekent in volle economische crisis. Ten tweede legt hij uit dat de heisa over de cijfers vertekend wordt door de meetmethode. De cijfers worden gehaald uit de sociale balans. Maar slechts 16 procent van de ondernemingen vult het opleidingsluik van de sociale balans in.

Gevolg: er wordt dan maar vanuit gegaan dat al die andere ondernemingen geen cent besteden aan vorming en opleiding. Bovendien zouden de opleidingen voor uitzendwerkers niet nauwkeurig of zelfs niet geregistreerd worden.

Timmermans roept dan ook alle werkgevers op om de sociale balans volledig in te vullen, ook de werkgevers met minder dan tien werknemers.

Bron: Forward, tijdschrift van het VBO

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.