Bedrijven houden extra potje achter de hand voor gegeerde profielen

Ondanks de stijgende loonkosten door de automatische indexering houden sommige bedrijven toch een extra potje met geld achter de hand om gegeerde profielen op de arbeidsmarkt aan te trekken, zo blijkt uit onderzoek door Acerta en KU Leuven. Hun onderzoek, gebaseerd op panelbevraging bij meer dan 400 CEO’s en HR-verantwoordelijken, toont dat acht op de tien ondernemingen marge voorzien om een hoger loon te betalen aan nieuwe werknemers dan aan het huidig personeel dat dezelfde functie uitoefent. 43 procent van de bedrijven is ook bereid om extra voordelen aan te bieden.

Krapte op de arbeidsmarkt

Hoe hoger de functie waarvoor je solliciteert, hoe meer onderhandelingsruimte wordt voorzien, zo blijkt uit de bevraging. Wie solliciteert voor een functie in het middenkader of hoger management, heeft de grootste kans om meer loon uit de brand te slepen.

De cijfers maken duidelijk dat de krapte maakt dat sollicitanten een sterke onderhandelingspositie hebben, zegt Ellen Van Grunderbeek van Acerta Consult. “19 procent van de bedrijven is bereid om gegeerde profielen meer te laten verdienen dan een werknemer die al in dienst is en dezelfde job uitvoert. Dat is begrijpelijk in tijden van een war for talent, maar eigenlijk geen goed idee. Ad hoc onderhandelingen fnuiken de motivatie van het hele team.”

Loontransparantie

“Ook het feit dat bijna de helft van de Belgische werknemers (45 procent) niet weet op basis van welke criteria hun werkgever het loon bepaalt, zoals blijkt uit eerder onderzoek van Acerta, toont dat er een gebrek aan transparantie is op vlak van verloning in onze ondernemingen”, zo vervolgt Van Grunderbeek.

Dat werknemers niet weten hoeveel hun collega’s in dezelfde functie verdienen, zorgt ervoor dat werknemers weinig motivatie halen uit het loonbeleid van hun organisatie. 34 procent van de werknemers vindt een ontransparant loonbeleid niet motiverend. Opvallend: de bedrijfsleiders kijken daar zelf iets anders naar. Slechts 21 procent vindt het eigen loonbeleid niet motiverend.

Lees ook het dossier over compensation & benefits in HR Square 213, dat volgende week verschijnt, met daarin een uitgebreid artikel over het werk van professor Peter Bamberger, wereldautoriteit op vlak van (de impact van) loontransparantie.

HR application & data expert

Port of Antwerp-Bruges

HR-manager

Benelux Unie

Payroll Manager

FSMA

HR Consultant – Recruitment & HR Projects

Atlas Copco

Consultant werving en selectie

UZ Leuven

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.