Bedrijven onderschatten voeding als wapen tegen ziekteverzuim

Werknemers die hun gezondheid op peil willen houden door een evenwichtige voeding hebben het moeilijk om dat ook op de werkvloer waar te maken. Amper 1 op de 10 bedrijven geeft volgens zowel werknemers als werkgevers voedingsadvies aan de medewerkers.

Ook in de cafetaria en koffiecorners is het zoeken naar gezonde voeding. Zo zegt slechts 15 procent van de ondervraagde werknemers en bijna 1 op de 5 werkgevers dat in hun bedrijf het aanbod aan gezond eten, gezonde snacks en ongesuikerde dranken toeneemt. Slechts 10 procent ziet het aanbod van ongezonde voeding en dranken in hun werkomgeving afnemen.

Gezonde voeding op het werk niet prioritair

De werkgevers geven toe dat inzetten op gezonde voeding in het kader van een actief ziektepreventiebeleid nog geen prioriteit is. Nauwelijks iets meer dan 1 op de 10 werkgevers onderkent dat ongezonde eetgewoonten een belangrijke oorzaak zijn van ziekteverzuim waartegen meer actie ondernomen moet worden. Ook wat betreft het investeren in acties die de vitaliteit en gezondheid stimuleren, geeft slechts 1 op de 10 werkgevers thuis.

Ziekteverzuim blijft toenemen

Investeren in gezonde voeding op het werk is nochtans belangrijk in de strijd tegen ziekteverzuim. 1 op de 3 werkgevers stelt vast dat het ziekteverzuim de voorbije jaren blijft stijgen, en ziet het verminderen en voorkomen ervan als één van de belangrijkste HR-uitdagingen van de komende jaren.

Ondanks deze alarmerende vaststelling, geeft maar liefst 1 op de 4 werkgevers toe geen acties te ondernemen om het te hoge ziekteverzuim te bekampen. Evenveel ondervraagden zeggen dat hun bedrijf best een actiever ziektepreventiebeleid zou voeren. Positief is dat 70 procent van de werknemers en ruim 60 procent van de werkgevers het inzetten op meer preventie van ziekte zeker haalbaar vinden binnen de organisatie. De helft van de werknemers is er zich overigens van bewust dat actief inzetten op een goede gezondheid belangrijk is om langer te blijven werken en uitval door ziekte te vermijden.

Bron: Tempo-Team (tempo-team.be)

 

Payroll Officer

ALDI

Social Legal Advisor

Smals

Resource Manager

Smals

Recruiter

Smals

Payroll & HR Administration Coordinator

Smals

HR Business Partner – Data Literate

Smals

Diensthoofd Personeel

Lokaal bestuur Ninove

Talent Officer

Lyreco

Officer/Specialist Accounting

BASF

HR Payroll Officer

Profel

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.