Bedrijven optimistisch over tewerkstelling na coronacrisis

Nu de economische relance stilaan op gang komt, kijken de bedrijfsleiders optimistisch naar de toekomst. Een op drie werkgevers geeft duidelijk aan dat hij dit jaar noch volgend jaar medewerkers zal moeten ontslaan. Nog eens 27 procent denkt dat ‘vermoedelijk niet’ te moeten doen. Naast de 60 procent van de werkgevers die geen werknemers zal ontslaan, verwacht 70 procent dat ze dit of volgend jaar (vermoedelijk) zelfs extra personeel in dienst zullen moeten nemen.
Ter vergelijking: in de enquête vorig jaar onder werknemers, verwachtte 31 procent dat er bij zijn werkgever ontslagen zouden vallen en 20 procent vreesde voor de eigen job.

De bedrijfsleiders zijn optimistisch over de tewerkstelling in hun ondernemingen tijdens de relance na de coronacrisis: 60 procent verwacht geen werknemers te moeten ontslaan in het najaar van 2021 noch in 2022. Meer zelfs: 70 procent verwacht juist extra werknemers te zullen aanwerven het komende anderhalf jaar. Om hun personeel na de coronacrisis aan boord te kunnen houden, denken bedrijfsleiders er wel aan bepaalde werknemers tijdelijk aan een ander bedrijf uit te lenen. Van robots moeten werknemers alvast geen schrik hebben: 6 op 10 bedrijven verwacht niet dat technologie en artificiële intelligentie jobs zal inpikken in 2021 en 2022., Director Kenniscentrum en Legal Services Acerta: “De cijfers liggen in de lijn van de verwachtingen en het is een vrij positieve lijn. De arbeidsmarkt, het aantal vacatures en de economie doen het vandaag niet slecht. Dat is mooi, maar wat we nu vooral moeten vermijden is dat we daardoor niet alert zouden blijven. Het is absoluut noodzakelijk dat we dat wel doen. We mogen niet vergeten dat er nog altijd steunmaatregelen gelden. Wat daarna? Zullen de sterk groeiende sectoren – waaronder de retail – de krimpsectoren – zoals de horeca en de eventsector – voor een deel compenseren?”

Om ontslagen te vermijden, zoeken bedrijven naar alternatieve oplossingen. Steeds meer bedrijfsleiders denken er bijvoorbeeld aan hun werknemers tijdelijk uit te lenen aan andere bedrijven, waar ze nieuwe inzichten en kennis kunnen opdoen. 58 procent kent het principe van ‘delen van werknemers’ en de helft onder hen staat ervoor open. De voornaamste redenen zijn: werknemers verder laten groeien en ontwikkelen (69 procent) en het vermijden van een ontslag (35 procent).

De enquête toont ook dat bedrijven vandaag extra nadenken over hoe zij kosten kunnen drukken om ontslagen te blijven vermijden. Bovenaan staan: het loonbeleid optimaliseren d.m.v. fiscaal interessante alternatieven (40 procent van de respondenten) en verborgen kosten terugschroeven zoals overuren, freelancers, interims (genoemd door 37 procent).

Robots, artificiële intelligentie en andere technologische ontwikkelingen zullen volgens de bedrijfsleiders tot eind 2022 geen jobs van werknemers inpikken. Slechts de absolute minderheid – 6 procent – verwacht dat daardoor jobs zullen verdwijnen. 30 procent verwacht dat er ook na de coronacrisis evenveel mensenwerk nodig zal zijn en 29 procent meent zelfs dat meer taken door mensen zullen uitgevoerd worden.

Bron: Acerta. Enquête uitgevoerd door Indiville, met 526 deelnemende ondernemingen.

HR Business Partner

Zorg Stekene

Recruitment Manager

Intelect

Corporate Recruiter

Gentis

Payroll Manager

FSMA

IT-recruiter

Projinit

Payroll Officer

ALDI

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.