Belg nauwelijks betrokken bij werk

AttitudeLeiderschap en CoachingMotivatie

Een en ander komt naar voor uit de Global Workforce Study 2007-2008 van HR-adviesbureau Towers Perrin. Wereldwijd werden 88.600 volwassenen bevraagd. In ons land namen 1026 werknemers deel aan het onderzoek.

Enkele vaststellingen:

Gemiddeld voelt één op de vijf werknemers (21 %) zich echt betrokken bij zijn werk. Met een povere 13% werknemers die er helemaal voor gaan, zit België ver onder het wereldgemiddelde.
9% van de Belgische werknemers zegt zich helemaal niet betrokken te voelen, 47% is slechts deels geëngageerd (ze doen hun werk wel, maar zonder emotionele band, waardoor ze ook niets extra zullen doen), 31% is ronduit ontevreden.

Hans van der Laan, directeur van training- en opleidingsinstituut Dale Carnegie Benelux, wijt de lage betrokkenheid aan de leiderschapsstijl van bazen. Volgens hem steunen en motiveren leidinggevenden hun medewerkers te weinig. Hij zet volgende vijf adviezen op een rij om de betrokkenheid van uw medewerkers te verhogen:

1. Geef om uw medewerkers

Als leidinggevende moet u laten merken dat u om uw medewerkers geeft en dat u te vertrouwen bent. Dat vergroot de tevredenheid en de productiviteit van uw medewerkers.

2. Erken en waardeer

Zorg ervoor dat behaalde resultaten worden gevierd. Doe dit individueel én met het team. Toon oprechte waardering, bijvoorbeeld met een persoonlijk briefje.

3. Bied afwisselend en uitdagend werk

Betrek medewerkers bij het begin van een nieuw project. Daarmee groeit het enthousiasme en zullen er verrassend creatieve ideeën ontstaan.

4. Respecteer de werk-privébalans

Erken het belang van het persoonlijke leven van medewerkers. Dat vergroot de loyauteit en voorkomt dat medewerkers opgebrand raken.

5. Laat groeien en bloeien

Flexibel werken en jobhoppen zijn de trend in de huidige, krappe arbeidsmarkt. Zekerheid weegt niet meer op tegen salaris en groeimogelijkheden. Geef medewerkers de kans zich te ontwikkelen en te groeien in hun functie. Dan zullen ze ook minder snel op zoek gaan naar een andere job.

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Abonneer en krijg meer!

Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.