Belg op één na productiefste werknemer ter wereld

Organisatie
Amerikaanse werknemers zijn de meest productieve in de wereld, maar dat komt doordat ze meer uren presteren. In Europa hebben de Belgische werknemers de hoogste productiviteit. Dit blijkt uit een studie van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO). De omzet per werknemer in de Amerikaanse economie bedroeg in 2002 60.728 dollar. In België was dat 54.333 dollar. Frankrijk en Ierland volgen op de EU-lijst op een gedeelde tweede plaats met 52.000 dollar, Duitsland op een vierde plaats met 42.463 dollar. In de productie per gewerkt uur brengen de Amerikanen het er heel wat minder goed van af. Daar noteren zij een output van 32 dollar per uur. Noorwegen voert hier de rangschikking aan met een economische output van 38 dollar per uur, tegen 35 dollar in Frankrijk en 34 dollar in België. Gemiddeld werken de Amerikanen 1825 uren per jaar, tegenover 1340 in Nederland, 1444 in Duitsland, 1545 in Frankrijk en 1559 in België. Opvallend is dat de tewerkstellingsgraad – het aantal werkenden in procent van de totale bevolking op beroepsleeftijd – in de EU is gestegen van 56,1% in 1999 naar 56,7% in 2002. De EU wil in 2010 uitkomen op 70%. In de VS daalde de tewerkstellingsgraad in diezelfde periode van 64,3% naar 62,7%.
In een column voor De Tijd argumenteren de professoren Koen De Backer en Leo Sleuwaegen echter dat de gunstige rangschikking voor productiviteit niet betekent dat België het economisch goed doet. “Ze weerspiegelt enkel de arbeidsbesparende dynamiek wegens de hoge loonkosten. Het banenverlies wordt niet opgevangen door de dienstensector”, zeggen De Backer en Sleuwaegen.

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Abonneer en krijg meer!

Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.