1. Een Belg verdient gemiddeld 3004 euro bruto per maand. Dat is ruim 100 euro meer dan bij de vorige Salarisenquête in 2008.
2. Over het algemeen bewogen de voorbije twee jaar de salarissen amper. Alleen ‘schaarse’ diploma’s, waaronder industrieel en burgerlijk ingenieur, genieten van betere loonvoorwaarden.
3. De internationale instellingen (zoals EU en NAVO) betalen de hoogste lonen in ons land, gevolgd door de chemie- en de farmasector, dezelfde toppers als de voorbije jaren.
4. De best betalende bedrijfsafdelingen zijn de juridische dienst (6 procent meer dan het gemiddelde) en de onderzoeksafdeling (5 procent meer dan het gemiddelde). In de afdelingen logistiek (-7 procent) en administratie (-3 procent) vinden we de laagste salarissen.
5. Een jonge universitair start zijn carrière dit jaar gemiddeld met een bruto maandloon van 2348 euro.
6. Een diploma blijft enorm waardevol: met een universitair diploma verdient u ruwweg de helft meer dan iemand zonder diploma. Masters uit de hogescholen krijgen ongeveer 10 procent minder dan masters uit de universiteit.
7. Een extra diploma rendeert enkel indien uw tweede diploma uw eerste diploma goed aanvult. Een specialisatieopleiding verhoogt het salaris met 7 procent, een master na master met 11 procent en een doctoraat met 15 procent.
8. 28,6 vakantiedagen, daar heeft de gemiddelde werknemer jaarlijks recht op. Iets meer dan de helft van de werknemers (52 procent) kan alle vakantiedagen vrij opnemen. 8 procent heeft geen enkele vrijheid om zijn vakantiedagen te kiezen.
9. In onze hoofdstad Brussel verdient u het meest, in de provincie Luxemburg liggen de gemiddelde lonen het laagst.
10. 100 beroepen: hoe schat u de salarissen & hoe zou u ze willen verloond zien? Die 2 vragen kregen de deelnemers van de Salarisenquête voorgeschoteld. Op basis daarvan distilleerden de onderzoekers van Vacature en KU Leuven een top-15 van overschatte en onderschatte beroepen. Van onder andere topvoetballers, politici, notarissen en bisschoppen vinden de respondenten dat ze (veel) te veel verdienen. Bij de bedrijfsleiders van kmo’s leggen de deelnemers het billijk geachte loon vlakbij het geschatte loon: men vindt en gelooft dus dat die loon naar werken krijgen. Landbouwer, onthaalmoeder en bejaardenverzorger zijn volgens de deelnemers de meest ondergewaardeerde beroepen op salarisvlak. De gemiddelde Belg heeft ook liever dat onze salarissen niet te ver uit elkaar liggen.
U wilt weten wat u waard bent? Vergelijk uw loon met dat van uw collega’s op vacature.com/salariskompas.
Bron: Vacature