Belg verdient gemiddeld 3200 euro bruto

Loonkloof door brutoloon én extralegale voordelen

Eén van de belangrijkste conclusies uit de ‘Jobat Loonwijzer 2015’ bij 26.870 respondenten is het geduchte loonverschil tussen man en vrouw. Een man verdient gemiddeld bijna 3500 euro, terwijl een vrouwelijke werknemer het met iets meer dan 2900 euro bruto per maand moet doen.

Het loonverschil wordt bovendien nog versterkt door het feit dat een man gemiddeld gesproken op meer extralegale voordelen (bedrijfswagen, maaltijdcheques, groeps- of hospitalisatieverzekering, …) mag rekenen dan een vrouw. Een man beschikt over 4,8 extralegale voordelen, een vrouw heeft er slechts 3,6.

Vrouwen minder tevreden over hun loon

Het loonverschil komt ook omdat een man vaker functies bekleedt die eenvoudigweg beter betalen, zoals algemeen management en ICT. Dit sluit niet uit dat er in verhouding meer vrouwen ontevreden zijn over hun loon, in vergelijking tot wat ze ervoor moeten doen.

Meer dan de helft van de vrouwen (58 procent) is ontevreden over de verhouding tussen loon en prestaties, terwijl dit bij mannen iets minder dan de helft is (48 procent).

Aanzienlijke verschillen per provincie

Er is ook een groot verschil in het gemiddelde loon dat je in een bepaalde provincie kunt verdienen. In Vlaams-Brabant en Antwerpen verdien je het meest in Vlaanderen. In Limburg en West-Vlaanderen het minst. Oost-Vlaanderen zit daar tussenin. Over heel België bekeken, kun je in Brussel het meest verdienen: 3620 euro bruto per maand. Dat is ongeveer 700 euro meer dan wat je gemiddeld in Limburg en in Wallonië kunt opstrijken. De files moet je er dan wel bijnemen.

Bron: De Standaard (standaard.be)


Port of Antwerp-Bruges

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.