Belg verdient gemiddeld 3300 euro bruto per maand

Dit artikel is exclusief voor leden

Als alle Belgische werknemers worden opgedeeld in loonklassen van 250 euro, blijkt duidelijk dat de meeste loontrekkenden een brutomaandloon verdienen dat zich tussen 2000 en 3000 euro bruto bevindt. Exact de helft van de werknemers zit in één van die vier looncategorieën. Met 14,1 procent van de loontrekkenden vertegenwoordigt de loonklasse 2500 tot 2750 euro de grootste groep werknemers. Opvallend: 5,6 procent van de werknemers verdient meer dan 6000 euro bruto.

Ook in 2013 bleek de loonkloof stand te houden en verdienden vrouwen minder dan hun mannelijke collega’s. Met een brutomaandloon van 3356 euro verdienen mannen 7 procent meer dan hun vrouwelijke collega’s. De reële loonhandicap is echter nog groter, want vrouwen werken vaker deeltijds. Als deeltijds tewerkgestelden mee in rekening worden gebracht, stijgt de loonkloof tussen vrouwen en mannen naar maar liefst 20 procent.

Kelners en barmannen verdienen het minst

Het uitgeoefende beroep heeft uiteraard een grote impact op de omvang van het loon. Directeurs van grote ondernemingen verdienen met een brutomaandloon van 9018 euro het meest. De top tien van best betaalde beroepen wordt vervolledigd door managers, kaderleden en specialisten in exacte wetenschappen.

Kelners en barmannen oefenen met een gemiddeld brutomaandloon van 2129 euro het slechtst betaalde beroep uit. Ook kappers, schoonheidsspecialisten, schoonmakers en kassiers ontvangen een salaris dat minder dan een kwart bedraagt van het maandloon van een directeur van een grote onderneming.

Petrochemie best betalende sector

Wie veel wil verdienen, zoekt best een job in de petrochemie. De gemiddelde lonen liggen er 53 procent boven het nationale gemiddelde. Connsultancykantoren en de ICT-branche vervolledigen de top drie van best betalende economische activiteiten.

De laagste lonen zijn terug te vinden in de horeca. Werknemers verdienen er op maandbasis 28 procent minder dan het nationaal gemiddelde. Ook bij het verblijfstoerisme liggen de lonen een kwart onder het globale cijfer. De inzameling en verwerking van afval sluit de top drie van slechtst betalende sectoren af.

Bron: De Standaard (standaard.be)


HR application & data expert

Port of Antwerp-Bruges

HR-manager

Benelux Unie

Payroll Manager

FSMA

HR Consultant – Recruitment & HR Projects

Atlas Copco

Consultant werving en selectie

UZ Leuven

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.