Belg werkt gemiddeld slechts 28 jaar (en geen 42)

In België werkt 68 procent van de groep 20- tot 64-jarigen. In Duitsland en Nederland ligt dat aantal gemiddeld zo’n 10 procent hoger.

Bovendien blijkt uit berekeningen van de socialistische vakbond ABVV dat wie werkt, gemiddeld zo’n 14 jaar leeft van een uitkering. Wie dus met pensioen gaat na een loopbaan van 42 jaar, heeft daarvan slechts 28 jaar effectief gewerkt. De overige 14 jaar zat de Belg thuis met een ziekte-, werkloosheids- of brugpensioenuitkering. Vrouwen hebben gemiddeld een kortere loopbaan: 36,6 jaar. Daarvan zitten ze zo’n 13 jaar thuis.

Eerder deed ook al Eurostat, de statistiekdienst van de Europese Unie, onderzoek naar de lengte van onze loopbaan. Uit deze cijfers blijkt dat de Belg gemiddeld 32,6 jaar werkt. Dat is 3 jaar minder dan het Europese gemiddelde. De toplanden zijn Nederland (40 jaar), Denemarken (40,3 jaar) en Zweden (41,3 jaar).

Bron: VRT NWS (vrt.be/vrtnws)

 

Social Legal Advisor

Smals

Resource Manager

Smals

Recruiter

Smals

Payroll & HR Administration Coordinator

Smals

HR Business Partner – Data Literate

Smals

Diensthoofd Personeel

Lokaal bestuur Ninove

Talent Officer

Lyreco

Officer/Specialist Accounting

BASF

HR Payroll Officer

Profel

Diensthoofd HR

Wingene

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.