Belg wil graag helft van de dagen thuiswerken

De voordelen van thuiswerk wegen voor de Belgen op tegen de nadelen: dan gaat het niet alleen over een beter evenwicht in de combinatie werk-gezin (79 procent) maar ook een verhoogde productiviteit voor individuele taken (66 procent), maar ook in samenwerking met anderen (60 procent). Bijna de helft van de Belgen (46 procent) geeft aan dat hun werkgever telewerk toestaat. Daarmee scoort België wel het hoogst.

Dat alles blijkt uit een Europese enquête van SD Worx bij 10.000 werknemers in tien Europese landen, waaronder 1.098 Belgen. Leggen we de onderzochte landen naast elkaar, dan leren we dat de Spanjaarden het meest willen thuiswerken, samen met de Finnen en de Britten.

Halftijds thuis

Voor meer dan vier op tien Belgen (43 procent) laat de aard van het werk telewerk toe. SD Worx ging hun voorkeur na. Met ongeveer 2,5 dagen (2,68) gemiddeld situeert de Belg zich in de middenmoot, samen met de Italianen, de Duitsers en de Zweden. De Belg zit daarmee tussen twee uitersten in: met enerzijds Frankrijk en Nederland die eerder 2 dagen per week willen thuiswerken en anderzijds Spanje, Finland en de UK die een voorkeur heben voor 3 dagen per week. In Spanje wil een kwart zelfs vijf dagen per week thuiswerken.

Katleen Jacobs van SD Worx geeft extra uitleg: ”Uit zeer recente onderzoek van SD Worx bij meer dan 1.000 Belgische werknemers, blijkt dat dinsdag en donderdag de meest favoriete dagen zijn om terug naar kantoor te komen: meer dan vier op tien Belgen geven deze dagen aan. Woensdag en maandag volgen voor telkens ongeveer een op drie Belgen. Anderzijds willen 41 procent van alle Belgen minimum één dag per week thuiswerken. Onze favoriete thuiswerkdag is vrijdag (voor een op drie Belgen); gevolgd door maandag (een kwart van de Belgen) en woensdag (een op vijf). Er zijn natuurlijk individuele verschillen. Werkgevers staan voor een uitdagende puzzel met hun teams, zodat er voldoende aandacht is voor extra autonomie enerzijds en verbondenheid in een team anderzijds.”

Meer voor- dan nadelen voor bijna zeven op tien Belgen

“We zitten op een kantelpunt. Werkgevers bepalen best spelregels: wanneer kom je best naar kantoor, waarom en hoe past dit in de teamwerking. Is dit voor een wekelijks overleg, of meeting met collega’s?”, vervolgt ze. “Hierin tijd investeren rendeert. Flexibiliteit qua werkuren, tijd en manier van werken zit in de ‘top vijf redenen’, om voor een organisatie te kiezen en geëngageerd te blijven. Zowel voor werknemers én werkgevers.”

Bijna zeven op tien (69 procent) van de Belgen ziet meer voor- dan nadelen in thuiswerk. Welke? Opvallend is dat 79 procent aangeeft dankzij telewerk beter werk en privé te kunnen combineren. 66 procent van de Belgen zegt productiever te zijn in individueel werk. 60 procent vindt dat de productiviteit in samenwerking met anderen erop vooruit is gegaan.

Er zijn ook nadelen aan verbonden. Zo geeft 54 procent aan dat ze in geval van thuiswerk wel al eens langer zouden durven werken. 54 procent ervaart al eens druk om altijd bereikbaar te zijn.

Een vijfde ervaart meer mentale problemen en 34 procent mist het sociale contact met collega’s. Opvallend: een kwart (24 procent) ervaart meer controle van de leidinggevende bij thuiswerk.

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Abonneer en krijg meer!

Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.