Redactie
In een context van dalende buitenlandse directe investeringen in Europa, trok België in 2024 in totaal 210 investeringsprojecten aan. Dat is een lichte daling van 2 procent ten opzichte van 2023. Toch weet ons land zijn 8ste plaats in de Europese ranglijst te behouden. Die investeringen leidden tot 5.392 nieuwe jobs, een groei van 10 procent, hoewel hieraan moet worden toegevoegd dat dit herstel volgt op een daling van 39 procent in 2023. Dat blijkt uit de Barometer van de Belgische Attractiviteit 2025, het jaarlijkse onderzoek van EY naar de aantrekkelijkheid van België als investeringslocatie.
Sinds het einde van de coronapandemie is Europa op zoek naar nieuwe dynamiek in buitenlandse investeringen. Die zoektocht wordt geremd door aanhoudende geopolitieke spanningen, zwakke economische groei, hoge inflatie en blijvend hoge energieprijzen.
De druk laat zich over heel Europa voelen. Dit jaar zijn het net de drie grootste landen op het vlak van buitenlandse directe investeringen (BDI) – Frankrijk, het VK en Duitsland – die het sterkst terugvallen, elk met een daling van meer dan 10 procent. Ze behouden wel hun plaats in de top drie, maar voor het eerst sinds 2018 zijn ze samen nog goed voor minder dan de helft van alle Europese investeringen.
Alles samen is het aantal projecten in gans Europa met 5 procent gedaald ten opzichte van 2023. Ook het aantal jobs dat door deze buitenlandse directe investeringen werden gecreëerd, is in een versneld tempo verder gedaald, namelijk met 16 procent ten opzichte van vorig jaar (toen bedroeg deze daling 7 procent).
Net als de voorbije jaren blijft Vlaanderen leider in het aantal investeringsprojecten, met ongeveer 137 dit jaar (tegenover 44 in Brussel en 29 in Wallonië). Vlaanderen kent echter wel een lichte daling van het aantal investeringen. Wallonië bleef stabiel, terwijl Brussel als enige gewest de investeringen zag toenemen.
VS grootste investeerder
De herkomst van directe buitenlandse investeringen in België verandert voortdurend. In 2023 onttroonde Frankrijk de VS als belangrijkste bron van directe buitenlandse investeringen in België. Die positie bleek echter van korte duur. De Amerikaanse investeringen stegen weer naar 43, na een scherpe daling in 2023, mogelijk beïnvloed door de gevolgen van de Amerikaanse Inflation Reduction Act. Ondertussen zag Frankrijk zijn aantal projecten in België dalen tot 28 (in vergelijking met 38 het jaar daarvoor). Nederland presteerde relatief stabiel met 18 projecten in vergelijking met 21 vorig jaar. Een positieve evolutie zijn we bij Duitsland, een van de belangrijkste handelspartners van België binnen de EU, goed voor 13 projecten, tegenover 9 vorig jaar.
Een andere opvallende trend is de aanhoudende terugval van Britse investeringen, met opnieuw een daling van 28 procent ten opzichte van 2023. India duikt dan weer verrassend op in de ranglijst, al vertaalt de stijging van het aantal projecten zich niet in extra werkgelegenheid.
“België blijft een bloeiende hub voor directe buitenlandse investeringen, dankzij onze strategische ligging en robuuste infrastructuur. Het recente onderzoek benadrukt daarenboven de veerkracht en het groeipotentieel van onze markt, zelfs te midden van de wereldwijde economische onzekerheden”, zegt Marie-Laure Moreau, partner bij EY België.
Handelsspanningen
Zoals elk jaar heeft EY ook internationale besluitvormers bevraagd over hun investeringsplannen. Uit de perceptiestudie blijkt dat de meerderheid van de executives optimistisch blijft over de vooruitzichten van Europa, al neemt het vertrouwen af. Zo verwacht 61 procent van de respondenten dat de aantrekkelijkheid van Europa in de komende drie jaar zal toenemen, tegenover 75 procent vorig jaar. België gaat echter tegen die trend in: 70 procent ziet een toename van de aantrekkelijkheid van ons land, vergeleken met 66 procent een jaar geleden.
Het vooruitzicht van Amerikaanse invoerheffingen en de aanhoudende economische onzekerheid vergroten de zorgen over Europa’s concurrentiepositie en wakkeren twijfel aan bij investeerders. De gevreesde impact van het nieuwe beleid van de Trump-regering op de vooruitzichten van Europa kan niet genoeg worden benadrukt. Zo’n 42 procent van de bevraagde bedrijven denkt dat het de aantrekkelijkheid van Europa zal verminderen, terwijl slechts 27 procent optimistisch is dat het de aantrekkingskracht van Europa zal verbeteren.
Het onderzoek werd uitgevoerd in een periode waarin de Trump-administratie had aangegeven invoerheffingen op te werpen op de invoer van goederen uit bepaalde landen, maar werd afgerond vóór de aankondiging van de invoertarieven in april. Deze tarieven waren hoger en werden aan meer landen opgelegd dan verwacht. Indien het onderzoek vandaag zou worden uitgevoerd, zelfs met de aangekondigde 90 dagen uitstel, zou de investeringsbereidheid om op korte termijn in Europa te investeren waarschijnlijk nog lager zijn.
“De wereldwijde handelsspanningen zullen een impact hebben op het investeringslandschap. De heropleving van de VS als belangrijke investeerder in ons land en de groeiende rol van Duitsland als handelspartner bieden echter hoop. Terwijl de Amerikaanse tarieven de farmaceutische export van België bedreigen, zijn de (tech)defensiebedrijven van ons land klaar om te profiteren van de groeiende Europese defensiesector, wat mogelijk meer buitenlandse directe investeringen zal aantrekken”, zegt Tristan Dhondt, partner bij EY België.
“Ondanks de aanhoudende wereldwijde uitdagingen heeft België zijn positie in de top 10 van Europa voor directe buitenlandse investeringen behouden, wat het vertrouwen weerspiegelt dat investeerders hebben in de strategische sterktes van ons land.”
Steven Claes, CEO-elect EY België besluit: “Ondanks de aanhoudende wereldwijde uitdagingen heeft België zijn positie in de top 10 van Europa voor directe buitenlandse investeringen behouden, wat het vertrouwen weerspiegelt dat investeerders hebben in de strategische sterktes van ons land. We zijn ervan overtuigd dat België met de juiste beleidsmaatregelen de investeringen kan blijven aantrekken die nodig zijn om de groei op lange termijn te stimuleren. In de toekomst zullen innovatie en samenwerking met alle stakeholders essentieel zijn om ons concurrentievoordeel te behouden.”
LEES MEER OP HRSQUARE.BE
- Uberchauffeur is volgens arbeidshof toch werknemer
- Anciënniteit: een kwestie van seconden?
- Prato neemt meerderheidsparticipatie in HR-softwarebedrijf Dileoz
- Bereikbaarheidsdruk buiten werkuren neemt verder af
- Economische werkloosheid voor bedienden opnieuw moeilijker vanaf 1 juli 2025: wat betekent het voor werknemers en werkgevers?