België bengelt achteraan op Europese ranglijst positieve verloningtrends

Dit artikel is exclusief voor leden

Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek uitgevoerd in opdracht van het rekruteringsbedrijf Robert Half bij 200 Belgische CFO’s en financieel directeurs. Niet alleen worden de lonen in België verwacht verder te zullen stijgen in 2016, ook zijn er veelbelovende vooruitzichten qua bonussen.

België voorlaatste op Europese ranglijst

Ondanks de optimistische signalen die wijzen op een herstellende economie, blijft België (33 procent) onderaan op de barometer schommelen wat betreft geplande loonsverhogingen voor financiële medewerkers. België wordt daarbij op de voet gevolgd door Frankrijk (32 procent), dat de minst positieve verloningtrends plannen dit jaar.

Dit staat in schril contrast met de verloningstrends in andere Europese landen. In het Verenigd Koninkrijk plannen bijna dubbel zoveel (63 procent) financieel leidinggevenden loonsverhogingen en ook in Duitsland voorziet meer dan de helft (53 procent) in een stijging van de lonen. Met deze voorlaatste positie in de Europese ranglijst, zit België sterk onder het Europese gemiddelde (42 procent).

Positieve evolutie

Toch is de evolutie van de lonen in België aan de beterhand. Vorig jaar was nog maar 28 procent bereid om de lonen op te trekken. Vooral kmo’s schetsen een positief beeld over de verwachte salarissen. 38 procent van de CFO’s en financieel directeurs uit kmo’s is bereid om de lonen in hun organisatie te doen stijgen, terwijl 27 procent van hun tegenhangers in grote bedrijven het hiermee eens is.

Tendens naar meer bonussen

In het Europese klassement van de evolutie van bonussen neigt België (21 procent) iets meer naar het Europese gemiddelde (24 procent). Beste in de klas is opnieuw het Verenigd Koninkrijk (31 procent), gevolgd door Frankrijk (30 procent), waar een bonuscultuur meer ingeburgerd is dan in ons land.

Medewerkers betrekken bij bedrijfsresultaten

Een variabel verloningspakket lijkt voor veel financieel leidinggevenden in België een interessante optie. Zo blijkt dat bonussen een belangrijk onderdeel worden van het voorgestelde salarispakket. Ruim negen op de tien (91 procent) financieel leidinggevenden zegt dat ze bonussen zullen toekennen dit jaar. In 2015 was dit nog 11 procent lager.

Daarnaast verwacht iets meer dan een vijfde (21 procent) zelfs dat de bonussen zullen stijgen. Dit is opnieuw een stijging ten opzichte van 2015 (17 procent). 60 procent zal daarentegen de bonussen niet verhogen of verlagen in de komende twaalf maanden.

Bedrijven die de uitkomst van een economische heropleving nog even willen afwachten, verkiezen eerder een financieel extraatje in plaats van een permanente loonsverhoging voor hun medewerkers. Bedrijven die hun bonusplan koppelen aan concrete doelstellingen, zullen een win-winsituatie ondervinden, aangezien ze hiermee hun medewerkers bij de bedrijfsresultaten betrekken. Bedrijven creëren hiermee een prestatiegerichte cultuur, waarin extra inspanningen beloond worden. Dit kan op zijn beurt een belangrijke rol spelen om toptalent aan het bedrijf te binden in een context van een steeds krapper wordende arbeidsmarkt.

Bron: Robert Half (roberthalf.be)


HR application & data expert

Port of Antwerp-Bruges

HR-manager

Benelux Unie

Payroll Manager

FSMA

HR Consultant – Recruitment & HR Projects

Atlas Copco

Consultant werving en selectie

UZ Leuven

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.