Uit het onderzoek blijkt ook dat de koopkracht in België iets beter meevalt dan je op basis van de nettolonen zou vermoeden. Als we de buitenlandse nettolonen aanpassen aan de Belgische prijzen voor woningen en aan de Belgische kinderbijslag, stijgt ons land in de rangschikking. In steden als Londen, Parijs of Amsterdam zijn woningen namelijk een pak duurder en ligt de kinderbijslag lager.
Een bedrijfswagen mildert de hoge loonkosten in België, zeker voor bedienden met een goed salaris. Maar in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, maakt een bedrijfswagen geen wereld van verschil. Anders gesteld: zelfs als je de bedrijfswagen meetelt, maakt België geen inhaalbeweging in de rangschikking van de zwaarst belaste landen.
De loonstudie maakt het ook mogelijk de loonbelastingen elders in Europa af te zetten tegen de plannen van de regering-Di Rupo. Het effect blijkt beperkt. Voor de hoge bediendelonen wipt Zweden in sommige gevallen over België als land met de hoogste werkgeverskosten.
In sommige andere scenario’s houden Belgische arbeiders nu een groter deel van hun loon over dan hun collega’s in Nederland, Frankrijk of Polen. Vorig jaar was dat niet het geval. De algemene trend blijft echter dat de Belgische lonen uitermate zwaar worden belast. De hoge lonen en de werknemers die alleenstaand zijn, worden extra zwaar getroffen.
In België liggen de lasten op lonen naar Europese normen hoog, maar zijn de kosten van het leven laag en is de belasting op intresten en dividenden gemiddeld.
Bron: De Tijd