België heer en meester in het belasten van lonen

ArbeidsrechtExtra-legale voordelenLoonLoopbaanOrganisatieOverlegorganen
Dat blijkt uit een grondige loonstudie die het consultancybedrijf Deloitte voor het tweede jaar op rij heeft gemaakt op verzoek van zakenkrant De Tijd. Daarin worden de Belgische loonlasten vergeleken met die van tien andere Europese landen. Ook de bedrijfswagen maakt geen wereld van verschil.

Uit het onderzoek blijkt ook dat de koopkracht in België iets beter meevalt dan je op basis van de nettolonen zou vermoeden. Als we de buitenlandse nettolonen aanpassen aan de Belgische prijzen voor woningen en aan de Belgische kinderbijslag, stijgt ons land in de rangschikking. In steden als Londen, Parijs of Amsterdam zijn woningen namelijk een pak duurder en ligt de kinderbijslag lager.

Een bedrijfswagen mildert de hoge loonkosten in België, zeker voor bedienden met een goed salaris. Maar in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, maakt een bedrijfswagen geen wereld van verschil. Anders gesteld: zelfs als je de bedrijfswagen meetelt, maakt België geen inhaalbeweging in de rangschikking van de zwaarst belaste landen.

De loonstudie maakt het ook mogelijk de loonbelastingen elders in Europa af te zetten tegen de plannen van de regering-Di Rupo. Het effect blijkt beperkt. Voor de hoge bediendelonen wipt Zweden in sommige gevallen over België als land met de hoogste werkgeverskosten.

In sommige andere scenario’s houden Belgische arbeiders nu een groter deel van hun loon over dan hun collega’s in Nederland, Frankrijk of Polen. Vorig jaar was dat niet het geval. De algemene trend blijft echter dat de Belgische lonen uitermate zwaar worden belast. De hoge lonen en de werknemers die alleenstaand zijn, worden extra zwaar getroffen.

In België liggen de lasten op lonen naar Europese normen hoog, maar zijn de kosten van het leven laag en is de belasting op intresten en dividenden gemiddeld.

Bron: De Tijd

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Abonneer en krijg meer!

Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.