België traagste groeier van eurozone (met de brexit als schuldige)

De economische activiteit in België nam in het tweede kwartaal van dit jaar met 1,4 procent toe. Alle twaalf andere landen van de eurozone doen het beter. En ook op het vlak van jobcreatie blijven we achter. Dat blijkt uit cijfers van het Europese bureau van de statistiek Eurostat.

Een oorzaak is het strakke begrotingsbeleid in ons land. Andere landen hebben immers al vroeger gesaneerd en voeren nu een beleid dat de groei stimuleert. Al speelt ook de onzekerheid over de brexit wellicht een rol. België heeft immers sterkere handelsrelaties met Groot-Brittannië dan de meeste andere landen in de eurozone.

Lichte crisis

Daarnaast werd België ook minder hard getroffen door de economische crisis. Andere landen, zoals Nederland en Spanje, hebben zwaarder geleden en maken nu een inhaalbeweging. De Belgische economie groeit nu minder, maar dat is dus logisch als hij eerst minder is gekrompen.

Lage inflatie

Uit de cijfers van Eurostat blijkt ook dat de inflatie in de eurozone in juli, ondanks goedkoop geld van de Europese Centrale Bank (ECB), relatief laag gebleven is. In vergelijking met een jaar eerder zijn de verbruikersprijzen met 1,3 procent gestegen. Een maand eerder lag de inflatie op hetzelfde niveau. In juli werden vooral energie (+2,2 procent) en levensmiddelen (+1,4 procent) duurder.

Bron: De Morgen (demorgen.be) en De Tijd (tijd.be)

 

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.