België zakt op competitiviteitsranking

Hoewel België het voorbije jaar zijn concurrentievermogen licht verbeterde, zakt het toch een plaatsje in het Global Competitiveness Report, de jaarlijks competitiviteitsranglijst van het World Economic Forum (WEF).

België scoort uitstekend voor gezondheidszorg en basisonderwijs (2de plaats). Naast een uitstekend hoger onderwijs en opleidingssysteem (5de plaats) met voortreffelijk onderwijs op het gebied van wiskunde en wetenschap (3de plaats), en managementscholen van hoge kwaliteit (2de plaats), kan ons land ook bogen op een hoog niveau van technologische gereedheid (14de plaats) en uiterst geavanceerde (10de) en innovatieve (13de) bedrijven die actief zijn in het segment van de wereldwijde waardeketen met hoge toegevoegde waarde.

Het belastingsysteem, de reglementaire last en de erg restrictieve reglementering van de arbeidsmarkt, verklaren de achterstand. Op deze factoren scoort België lager dan de 120ste plaats.

De classificatie is gebaseerd op een uitgebreide peiling bij meer dan 14.000 bedrijfsleiders in 144 landen, gecombineerd met verschillende objectieve gegevens die de concurrentiekracht van elk land meten. In ons land is Vlerick Business School verantwoordelijk voor de peiling.

 

Port of Antwerp-Bruges
Benelux Unie
ALDI België

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.