Belgisch kantoor kwart duurder dan het Europees gemiddelde

40ArbeidsmarktLoonkostenOrganisatie
Dat becijferde AOS Studley, een adviseur voor bedrijfsvastgoed en facility management. De Occupiers Cost Index (OCI) geeft jaarlijks de mediane kantoorkosten per voltijds equivalente medewerker weer. De index bestaat uit drie onderdelen: ruimte en infrastructuur, medewerkers, en organisatie en management.

De kantoorkosten in België zijn met 2,7 procent gedaald tot 12.368 euro. Dat is nog steeds 25 procent boven het Europees gemiddelde.

Vooral de kosten op het vlak van medewerkers en organisatie, alsook de kosten voor het management zijn in België met respectievelijk 6 procent en 20 procent opvallend hoger dan in buurlanden Nederland, Luxemburg, Frankrijk en Duitsland. De loonkostenhandicap ten opzicht van de buurlanden verklaart dat verschil.

Dit jaar bedraagt de Europese OCI 9853 euro, tegenover 10.170 euro in 2012. Meer dan de helft van de huidige Europese OCI (59 procent) wordt opgeslokt door kosten aan de gebouwinfrastructuur. De resterende 41 procent wordt besteed aan resources en diensten op het vlak van ICT, beveiliging, catering, schoonmaak, beheer enzovoort.

Nederland kent de grootste kostendaling met bijna 6 procent, terwijl de kantoorkosten in het Verenigd Koninkrijk, Turkije en Noorwegen stegen. De duurste kantoorlanden zijn dan weer Noorwegen, Zweden en Zwitserland.

De daling van 2,7 procent in België ligt in lijn met de evolutie van de Europese kantoorkosten, die gemiddeld met 3,2 procent gedaald zijn.

HR Manager

Meat&More

HR Business Partner

Zorg Stekene

Recruitment Manager

Intelect

Corporate Recruiter

Gentis

IT-recruiter

Projinit

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.