Belgische aantrekkingskracht op buitenlandse investeerders dubbelzinnig

België trok in 2005 meer buitenlandse investeerders aan dan vorige jaren en klom zelfs van de 9e naar de 4e plaats in de Europese top 20. Helaas gaat daarachter een verontrustende realiteit schuil. De gestegen aantrekkingskracht van België heeft vooral te maken met gestegen expansie-investeringen: 38% van al onze buitenlandse investeringsprojecten zijn slechts een uitbreiding van bestaande projecten. Het Europese gemiddelde van expansieprojecten bedraagt maar 23%. Wat betreft nieuwe investeringen, scoren we het laagst van heel Europa. Bovendien gaat het vooral om kapitaalintensieve investeringen, wat tot gevolg heeft dat de investeringen beperkt resulteren in de creatie van werkgelegenheid. Slechts 47 nieuwe banen komen gemiddeld voort uit een investering in België, terwijl het Europese gemiddelde hier op 95 ligt.

Daarnaast zijn er nog twee redenen tot ongerustheid. Ten eerste zijn er in de gestegen investeringsprojecten grote regionale verschillen binnen België. Vlaanderen haalt 61% van de investeringen binnen, Wallonië 21% en Brussel slechts 18%. Ten tweede trekt België veel buitenlandse investeringen aan omdat het zelf bijna geen eigen bedrijven meer bezit. Dit is de analyse van KU Leuven-professor Sleuwaegen, die het onderzoek van Ernst & Young aan een onafhankelijke evaluatie onderwierp.

Deze studie biedt interessante inzichten en kan aangewend worden om zorgwekkende evoluties om te keren. België heeft nood aan een doelgericht investeringsbeleid, waarbij gerichte fiscale incentives nieuwe investeringen kunnen aantrekken en niet louter uitbreidingen van bestaande investeringen. Ook moet gediversifieerd worden inzake sectoren: het investeringsbeleid moet nadrukkelijk aandacht besteden aan investeringen in sectoren met veel toekomstgericht groeipotentieel, zoals de chemie- en de softwaresector.

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Abonneer en krijg meer!

Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.