Belgische arbeidsmarkt daalt in aantrekkelijkheid

Belgische arbeidsmarkt_workforce_wereldranglijst
Arbeidsmarkt

België staat op de 55e plaats op de ‘workforce’ wereldranglijst van 2022. Ons land daalt 13 plaatsen in vergelijking met vorig jaar, wat op zijn beurt wijst op een daling van de aantrekkingskracht van de Belgische arbeidsmarkt. Deze lijst wordt ieder jaar opgesteld door ManpowerGroup.

De Total Workforce Index vergelijkt de marktomstandigheden om medewerkers (vast en flexibel) aan te werven, aan te trekken en te behouden in 64 landen wereldwijd. Voor het jaar 2022 staat België op de 55e plaats wereldwijd en op de 28e plaats (op 33) in de EMEA-regio (Europa, Midden-Oosten, Afrika). In vergelijking met de vorige editie is dat een aanzienlijke achteruitgang van 13 plaatsen wereldwijd en een status quo (1 plaats lager) op regionaal niveau.

Relevante factoren

Arbeidsmarkten worden overal ter wereld gekenmerkt door een hevige concurrentiestrijd om arbeidskrachten. De vraag is veel groter dan het aanbod: wereldwijd ondervindt 76 procent van de bedrijven (75 procent in België) moeilijkheden om gekwalificeerd personeel te vinden. Om de lijst samen te stellen, keken experten naar 200 relevante factoren voor de arbeidsmarkt, en dat binnen vier categorieën: de beschikbaarheid van arbeid, de arbeidskost, het wettelijk kader en de productiviteit.

De studie bekijkt ook de impact van telewerken of de bereidwilligheid van werkgevers om diplomavereisten bij aanwerving te verlagen, en/of om kandidaten op te leiden op de werkvloer. Ook de leeftijd van werknemers wordt onder de loep genomen. Steeds meer oudere werknemers verlaten de werkvloer – vooral in Europa – en dat zet bedrijven ertoe aan jongere mensen aan te werven. Tot de nieuwe indicatoren behoren daarnaast de indexcijfers van de kosten van levensonderhoud, de inflatiecijfers van de lonen en de volatiliteit van de wisselkoersen, vanwege de grote impact die ze hebben op de organisaties en het personeel. De studie evalueerde ook de invloed van de geopolitieke instabiliteit na de oorlog in Oekraïne.

België op de 55e plaats

De top wordt getrokken door de Verenigde Staten, Singapore, Canada, Ierland en Australië. In de EMEA-regio hebben Ierland, het Verenigd Koninkrijk, Israël, Zwitserland en Zuid-Afrika de meest aantrekkelijke arbeidsmarkten. In de top tien staan ook drie Scandinavische landen: Denemarken (6e), Finland (7e) en Noorwegen (8e). Wereldwijd worden de laatste drie plaatsen ingenomen door Honduras, Brazilië en Bolivia.

België staat wereldwijd op de 55e plaats en ligt daarmee dus ver achter Ierland (4e), het Verenigd Koninkrijk (6e), Zwitserland (13e), Denemarken (15e), Finland (16e), Noorwegen (17e), Estland (18e), Tsjechië (28e), Nederland (33e), Spanje (35e), Griekenland (40e) of Portugal (42e). Ons land staat in het kielzog van Polen (51e), het Groothertogdom Luxemburg (52e) en Duitsland (53e). Slechts vier Europese landen staan lager gerangschikt dan België: Slowakije (57e), Turkije (58e), Italië (59e) en Frankrijk (60ste). Wereldwijd vallen ook nog de plaatsen in de ranking van China (11e), India (23e), Japan (38e) en Brazilië (63e) op.

Volwassen arbeidsmarkt

De analyse plaatst de Belgische arbeidsmarkt in de groep van de meest volwassen arbeidsmarkten. Deze markten hebben het grootste aantal ‘groeitalenten’ die over digitale vaardigheden (minstens 40 procent van de arbeidskrachten is hooggeschoold, 49,83 procent in België) en sterke opleidingsinfrastructuren beschikken (upskilling en reskilling).

Ons land behaalt de volgende scores op de vier onderzochte criteria: 16e plaats voor ‘Beschikbaarheid van arbeidskrachten’, 62e plaats voor ‘Arbeidskosten’ (Zwitserland staat op de laatste plaats), 53e plaats voor het ‘Regelgevingskader’ en 34e plaats voor ‘Productiviteit’.

Tot slot staat de Belgische arbeidsmarkt op een vrij goede 23e plaats wat het criterium ‘Telewerken’ betreft. Dit criterium evalueert verschillende dimensies van telewerken, zoals het aantal personen dat telewerkt, de toegang tot technologieën en de prestaties van communicatietools, de beheersing van cyberveiligheidsrisico’s, de prestaties van de online diensten van de administratie, de regelgevingsaspecten of de menselijke dimensie (toegang tot kinderopvangdiensten). Ook de zeer goede 13e plaats van België (op 144 landen) wat het criterium van de gelijkheid tussen mannen en vrouwen betreft, valt op.

LEES OOK OP HRSQUARE.BE

Jive HR is looking for a Talent Manager for Fluxys Belgium

Fluxys Belgium

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Manager

Meat&More

HR Business Partner

Zorg Stekene

Recruitment Manager

Intelect

Corporate Recruiter

Gentis

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.