Belgische bedrijven investeren samen elk jaar 1 miljard euro in opleidingen voor personeel

Dataspecialist Bisnode analyseerde voor deze studie bedrijven die een volledige balans hebben neergelegd gedurende 3 opeenvolgende jaren (met afsluitdatum in 2013, 2014 en 2015) én waarvan die jaarbalans minstens één keer info bevatte over formele opleidingen. Het ging in totaal om 17.000 Belgische bedrijven met in totaal zowat 1,2 miljoen werknemers.

1 miljard euro voor opleidingen

Belgische bedrijven blijven investeren in opleidingen. Dit ondanks onzekere economische tijden, met besparingen en ontslagrondes bij grote ondernemingen. In totaal investeerden de Belgische bedrijven bijna 1 miljard euro in opleidingen voor hun personeel, ofwel 19,4 miljoen uren in totaal tijdens het onderzochte jaar 2015. Ook in de jaren 2013 en 2014, die eveneens onder de loep werden genomen, werd eenzelfde bedrag geïnvesteerd.

Meer dan de helft van alle medewerkers in een bedrijf dat in opleidingen investeert, geniet van deze investering. Zo volgden in 2015 bijna 785.000 medewerkers één of meerdere opleidingen. Ook tijdens 2013 en 2014 genoten evenveel medewerkers een opleiding.

Onderling zijn er zeer grote verschillen tussen de bedrijven. De 191 grootste bedrijven uit de analyse vertegenwoordigen 43 procent van de totale kosten en 39 procent van alle werknemers die een opleiding volgen. In bedrijven tussen de 500 en 999 werknemers worden de duurste opleidingen per werknemer georganiseerd.

Aantal vrouwen stijgt, aantal mannen daalt

Er is een groot verschil tussen opleidingen voor mannen en vrouwen. Zo krijgen procentueel meer vrouwen training dan mannen. 68 procent van de vrouwen krijgt een opleiding, terwijl maar 58 procent van de mannen van een opleiding geniet. Ten opzichte van 2013 en 2014 nam het aantal vrouwen in opleiding toe, het aantal mannen daalde licht.

Bovendien zijn ook de investeringen anders. De opleidingen van mannen zijn langer en duurder dan de opleidingen van vrouwen. Zo krijgt een man gemiddeld 27 uur opleiding per jaar, tegen een gemiddelde kostprijs van 1509 euro per jaar. Een vrouw moet het doen met 5 uur minder of 22 uur per jaar. En dat tegen een gemiddelde kostprijs van 952 euro per jaar, ofwel 37 procent minder dan gemiddeld aan een opleiding van een man wordt gespendeerd.

Retail is de gulste opleider

Algemeen zorgt de retailsector voor het opleiden van het meeste mannen en vrouwen. In de sector van ‘vervoer te land en vervoer via pijpleidingen’ worden de meeste uren gegeven: 33 uur gemiddeld. En in ‘vervaardiging van chemische producten’ wordt het meest uitgegeven: 1888 euro gemiddeld per opleidingsjaar.

De verschillen tussen mannen en vrouwen laten zich ook sterk voelen in de sectorvergelijking. Zo staan gezondheids- en zorgsectoren helemaal bovenaan in de top 5 van sectoren die het meeste vrouwen op opleiding sturen. In de top bij mannen zien we hardere sectoren als handel, transport en chemie bovenaan in het lijstje staan.

Top 5 sectoren die vrouwen op opleiding sturen:

 1. Maatschappelijke dienstverlening zonder huisvesting.
 2. Menselijke gezondheidszorg.
 3. Maatschappelijke dienstverlening met huisvesting.
 4. Detailhandel, met uitzondering van de handel in auto’s en motorfietsen.
 5. Diensten in verband met gebouwen en landschapsverzorging.

Top 5 sectoren die mannen op opleiding sturen:

 1. Groothandel en handelsbemiddeling, met uitzondering van de handel in motorvoertuigen en motorfietsen.
 2. Detailhandel, met uitzondering van de handel in auto’s en motorfietsen.
 3. Vervoer te land en vervoer via pijpleidingen.
 4. Vervaardiging van chemische producten.
 5. Vervaardiging van voedingsmiddelen.

Duurste opleidingen in Brussel

Ook regionaal verschillen de investeringen in opleidingen sterk. Zo krijgen medewerkers in Brussel de duurste opleidingen. Brusselse bedrijven trekken gemiddeld 1893 euro uit voor een man en gemiddeld 1173 euro voor een vrouw.

Waalse bedrijven investeren vervolgens 1411 euro in de opleiding van hun mannelijke medewerkers, en 919 euro in deze van hun vrouwelijke medewerkers. Vlaanderen sluit de top 3 met 1360 euro voor mannen en 858 euro voor vrouwen. Volgens het aantal werknemers in opleiding klopt Vlaanderen wel de andere twee regio’s.

Topregio’s volgens percentage werknemers in opleiding:

 1. Vlaanderen: 56 procent.
 2. Brussel: 26 procent.
 3. Wallonië: 18 procent.

Bron: Bisnode (bisnode.be)

HR application & data expert

Port of Antwerp-Bruges

HR-manager

Benelux Unie

Payroll Manager

FSMA

HR Consultant – Recruitment & HR Projects

Atlas Copco

Consultant werving en selectie

UZ Leuven

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.