Belgische kmo’s financieel vitaler dan voor de crisis

Dit artikel is exclusief voor leden

Het rapport van Graydon, in opdracht van kmo- en zelfstandigenorganisatie Unizo, heeft de toestand van de kmo’s onderzocht tussen 2005 en 2014. Ondanks een dip gedurende de crisis, hebben de Belgische kmo’s de crisis vrij goed doorstaan en zijn ze nu klaar om meer te investeren. De meeste kmo’s hebben hun financiële buffers versterkt en beschikken vandaag over een oorlogskas om er tegenaan te gaan en opnieuw te investeren.

Er zijn nu iets meer dan een miljoen kmo’s in België, waarvan 56 procent in Vlaanderen. Daarvan zijn er 532.000 vennootschappen, waaronder veel bvba’s, en 517.000 eensmanszaken. In beide categorieën is er een stijging van ongeveer 20 procent. Unizo merkt op dat het vaak ook gaat om freelancers, wat wijst op een verlangen naar flexibiliteit. Bijna de helft van de kmo’s zijn jonger dan tien jaar.

Vlaanderen en Wallonië presteren sterk, Brussel zwak

Het gaat niet zo slecht met die bedrijven of bedrijfjes. Zo zijn de productiviteit en de rentabiliteit gestegen en ligt de schuldgraad gemiddeld op het laagste peil sinds 2005. De bedrijfsresultaten zijn gestegen in Vlaanderen en Wallonië, evenals de investeringen. Ook het risico op faillissement is in beide gewesten gedaald.

Dat steekt dan af tegen de toestand van de kmo’s in Brussel, waar het bedrijfsresultaat en het investeringsniveau vandaag gemiddeld lager liggen dan in 2005, terwijl het aantal bedrijven met een verhoogd risico op een faillissement hoger ligt. Bij bedrijven in moeilijkheden springt vooral de horeca eruit, waarvan vier op de tien bedrijven verlieslatend zouden zijn.

Belgisch optimisme ondanks internationaal pessimisme

Het goed gevoel van de kleinere ondernemingen wordt deels bevestigd door een aantal indicatoren. Zo is het vertrouwen van de consumenten en de bedrijfsleiders in de eurozone in december gestegen, terwijl de werkloosheid is gedaald tegenover november tot het laagste peil in vier jaar. In België is dat vertrouwen in januari lichtjes gedaald, maar dat komt na drie maanden van stijgingen. De werkloosheid in ons land blijft min of meer stabiel.

De lage prijzen voor energie en goedkope rente geven de kmo’s, net als de grotere bedrijven, meer ruimte, maar toch hangen er ook donkere wolken aan de horizon.

Wie de sprong maakt van de winkel om de hoek naar de ‘top dogs’ die vorige week bijeen waren op het Wereld Economisch Forum (WEF) in Davos, zag daar nogal wat pessimisme. Dat was enerzijds politiek met bezorgdheid over vluchtelingen, terrorisme, de euro en een gebrek aan leiderschap binnen de Europese Unie.

Anderzijds was de onrust ook economisch, nu de beurzen bont en blauw kleuren, ‘groeilanden’ niet meer groeien of in een recessie zitten en vooral de vraag wat er nu precies aan de hand is in China, baart velen kopzorgen. De onzekerheid over de komende machtswissel in de VS brengt ook niet echt vertrouwen.

Hoe dan ook blijven de kmo’s een belangrijke pijler van de Belgische economie en zolang die investeringen zien zitten, is dat een stevige buffer. Toch staan kmo’s uiteraard niet los van de perikelen in de politieke en economische wereld.

Bron: deredactie.be


HR application & data expert

Port of Antwerp-Bruges

HR-manager

Benelux Unie

Payroll Manager

FSMA

HR Consultant – Recruitment & HR Projects

Atlas Copco

Consultant werving en selectie

UZ Leuven

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.