Belgische loonhandicap steeds kleiner

Dit artikel is exclusief voor leden

Gemiddeld stegen de loonlasten in de eurozone en in de hele EU met 1,7 procent. België kent met 0,2 procent dus een beperkte toename. Onder ons land staan enkel nog het Verenigd Koninkrijk (+0,1) Italië (-1,5) en Cyprus (-0,3). In de belangrijkste buurlanden was de stijging aanzienlijk groter: in Duitsland kwam er 3,1 procent bij, in Nederland en Frankrijk stegen de loonkosten met 2,1 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Europese bureau voor de statistiek Eurostat.

De loonhandicap met onze buurlanden wordt dus kleiner. Dat is te danken aan de maatregelen voor loonmatiging die de sociale partners voor 2015 overeenkwamen en de eenmalige indexsprong, die ook in het eerste kwartaal van 2016 nog een effect hebben. Bovendien kregen vakbonden en werkgevers van de regering de opdracht om in hun cao’s een beleid van loonmatiging aan te houden.

Einde loonmatiging

In mei werd de spilindex wel overschreden, waardoor de lonen opnieuw worden geïndexeerd. Daardoor stijgen de uitkeringen en de pensioenen deze maand met 2 procent en gaan in juli de ambtenarenweddes eveneens met 2 procent omhoog. De loonkosten zullen in het tweede trimester van 2016 vermoedelijk weer sterker stijgen. Het is dus maar de vraag of we ook in de toekomst onze concurrentiepositie zullen blijven versterken.

Bron: De Morgen (demorgen.be) en VBO (vbo-feb.be)


HR application & data expert

Port of Antwerp-Bruges

HR-manager

Benelux Unie

Payroll Manager

FSMA

HR Consultant – Recruitment & HR Projects

Atlas Copco

Consultant werving en selectie

UZ Leuven

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.