Belgische moeders leveren minste loon in

Dit artikel is exclusief voor leden

Glassdoor, een organisatie die zich bezighoudt met transparantie op de arbeidsmarkt, analyseerde verschillende genderkwesties die te maken hebben met arbeidsparticipatie. Uit het onderzoek blijkt dat Italië, Spanje en België het minste verschil kennen tussen het loon van vrouwen zonder kinderen en het loon van vrouwen met minstens één kind.

Vrouwen in België komen er zo beter vanaf dan vrouwen in Noorwegen, Ierland en Duitsland. Vrouwen in die drie laatste landen zouden het meeste moeten inleveren als zij besluiten om kinderen te krijgen.

Gendergelijkheid

Ook de ongelijkheid tussen man en vrouw op de arbeidsmarkt blijft een hot topic. “Ondanks vooruitgang die werd geboekt doordat meer vrouwen toetreden tot de arbeidsmarkt, is er nog steeds sprake van ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in Europa”, klinkt het in de studie.

Hoewel vrouwen in Noorwegen een behoorlijke prijs betalen voor het moederschap, blijkt dat dit land samen met Zweden dan weer het best scoort wat betreft de evenwichtige verdeling tussen mannen en vrouwen op de arbeidsmarkt.

Griekenland en Italië staan er het slechtst voor. Deze landen kennen de grootste verschillen in het aantal werkende mannen en vrouwen, met respectievelijk 18 procentpunten en 17 procentpunten. Verder is het “opvallend dat België een stuk verder vooruit is dan Nederland als het aankomt op loongelijkheid”, merkt het onderzoek op.

Bron: De Standaard (standaard.be) en https://nl.glassdoor.be/index.htm. Het volledige rapport kan gedownload worden:

 

HR application & data expert

Port of Antwerp-Bruges

HR-manager

Benelux Unie

Payroll Manager

FSMA

HR Consultant – Recruitment & HR Projects

Atlas Copco

Consultant werving en selectie

UZ Leuven

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.