Belgische topmanagers beleefden matig 2005

 

Het optimisme over het volgende kalenderjaar ligt met die 49% hoger dan een jaar geleden, begin 2005. Toen verwachtte 33% een verbetering. Het verband met de teleurstelling over 2005 (28% vindt dat de zaken slecht liepen) en het optimisme over 2006 is logisch: “slechter dan 2005 kan niet”, lijken veel managers te denken.

Deze cijfers komen uit de jaarlijkse UPS Europe Business Monitor. Die is het resultaat van enquêtes bij topmanagers uit zeven Europese landen. In België, Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Spanje en Engeland spreken 100 tot 300 topmanagers (per land) zich in deze enquêtes sinds 1992 uit over het zakelijk klimaat in Europa, de werkgelegenheid in West-Europese bedrijven en de vooruitzichten voor het Europese bedrijfsleven. De respondenten bekleden alle een directiefunctie in een bedrijf met een omzet van om en bij 2 miljard euro en een personeelsbestand van meer dan 3000 werknemers.

De algemene teneur is optimisme. De Nederlanders (58%), Britten (55%), Spanjaarden (54%) en Italianen (54%) hebben het meeste vertrouwen in een goede afloop van 2006. Onze noorderburen verwachten in vergelijking met 2005 duidelijk een groei van het personeelsbestand. Meer dan één op drie topmanagers (34%) denkt op dit vlak aan uitbreiding. Begin 2005 was dit Nederlands enthousiasme maar half zo groot (17%). Het verschil in verwachtingen voor 2006 tegenover de voorspellingen in 2005 is in België het hoogst, maar ook de Duitse managers hopen op beterschap: 50% meent dat 2006 beter wordt dan 2005, terwijl maar 37% er een jaar geleden op rekende dat 2005 beter zou verlopen dan 2004.

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Abonneer en krijg meer!

Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.