Belgische werkgever zet digitalisatie hoog op agenda

digitalisatie werkplek
digitalisatie

Ook HR raakt steeds meer gedigitaliseerd. Een meerderheid van de Belgische bedrijven heeft het op de agenda staan, en dat is maar goed ook, want er is nog ruimte voor verbetering. Slechts drie op de tien werkgevers biedt werknemers een online applicatie voor HR-toepassingen aan.

Twee op de drie Europese bedrijven is bezig met de digitalisering van de werking. België scoort, net zoals Ierland, met 72 procent hoger dan het Europees gemiddelde. Alleen Italië gaat ons voor. Ook werknemers omarmen de evolutie. 57 procent vindt het belangrijk om met de laatste applicaties aan de slag te gaan in hun bedrijf. Wel vreest een vierde van de werknemers dat de opkomende digitalisering en automatisering hun job bedreigen. Dat blijkt uit een bevraging van SD Worx.

Werkgevers en werknemers vinden elkaar in die uitdaging. Ongeveer zeven op de tien Belgische werkgevers (68 procent) hechten belang aan de digitalisatie van de werkomgeving van werknemers. Maar nog maar drie op tien bedrijven in België biedt zijn medewerkers een mobiele app als centrale toegang tot diverse HR-systemen. Daarmee loopt België achter op de rest van Europa; enkel in Oostenrijk is de situatie minder goed.

De prioriteiten liggen bij Belgische werkgevers vooral op het trainen van medewerkers in digitale ervaring (33 procent), de introductie van nieuwe producten en diensten (32 procent) en het digitaliseren van de werkplek (37 procent). 45 procent van de Belgische werknemers vindt immers dat zijn werkgever nog een lange weg heeft af te leggen voor optimale digitale beleving.

Dit zijn de zeven HR-gebieden waar de Belgische werkgever in investeert:

  1. Welzijn van medewerkers – 57%
  2. Training & ontwikkeling – 56%
  3. Aanwerving & selectie – 54% 
  4. Document management – 54%
  5. Report analytics – 53%
  6. Internal coms – 53% 
  7. Samenwerking & teamwork – 53%

LEES MEER OP HRSQUARE.BE

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.