Belgische werkgevers onderschatten het belang van een aantrekkelijke werkplek

Volgens de helft van de ondervraagden heeft een onprettige werkplek een directe impact op hun motivatie. Bijna 1 op de 5 ondervraagden geeft aan hierdoor vaker ziek te zijn. Voor 26 procent van de werknemers is een onprettige werkplek zelfs een reden om op zoek te gaan naar een andere baan.  Zowel op kantoor, als in magazijnen en werkplaatsen presteert 40 procent van de werknemers minder goed wanneer een werkplek niet voldoende aangenaam is. Dat blijkt uit onderzoek bij zo’n 900 werkende Belgen door Manutan, een leverancier van artikelen voor kantoor, magazijn, werkplaats en terrein.

Top 5 werkplekkwellingen:

  • Te gehorig (32 procent).
  • Te koud (24 procent).
  • Ongezond (16 procent).
  • Te vies (16 procent).
  • Het stinkt (15 procent).

Geluidsoverlast

De nummer 1 van de kwellingen, geluidsoverlast, komt opvallend genoeg vrijwel evenveel voor in een kantooromgeving (31 procent), als in magazijnen en werkplaatsen (34 procent).

Te dicht op elkaar zitten en letterlijk het telefoongesprek van je collega kunnen volgen, worden als zeer storend ervaren. Werken vanuit een open landschapskantoor draagt dan ook niet echt de voorkeur weg (9 procent). Kantoorpersoneel werkt het liefst aan een eigen bureau (38 procent) of vanuit een eigen kantoor (32,5 procent).

Te weinig inbreng

1 op de 10 werknemers vindt de situatie op de werkplek zelfs onveilig. In werkplaatsen en magazijnen is dat zelfs 1 op de 7. Wat het extra gevaarlijk maakt, is dat medewerkers zeggen er zelf weinig tot geen invloed op te hebben (in magazijnen en werkplaatsen geldt dat voor 25 procent, bij kantoorpersoneel voor 31 procent).

De oplossing is nochtans vaak simpeler dan je zou denken: ga als werkgever en werknemer gewoon rond de tafel zitten om de pijnpunten te ontdekken. Voor enkele medewerkers kunnen die ‘kleine werkpunten’ immers een reden zijn om het bedrijf te verlaten.

Bron: Manutan (manutan.be)

 

Payroll Officer

ALDI

Social Legal Advisor

Smals

Resource Manager

Smals

Recruiter

Smals

Payroll & HR Administration Coordinator

Smals

HR Business Partner – Data Literate

Smals

Diensthoofd Personeel

Lokaal bestuur Ninove

Talent Officer

Lyreco

Officer/Specialist Accounting

BASF

HR Payroll Officer

Profel

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.