Belgische werknemer is op één na duurste van Europa

Dit artikel is exclusief voor leden

De loonkosten in de Europese Unie bedroegen in 2015 gemiddeld 25 euro per uur, in de eurozone is dat 29,5 euro per uur. De verschillen tussen de lidstaten zijn erg groot.

Grote kloof

Zo liggen de kosten in Denemarken en België ongeveer tien keer hoger dan in Bulgarije. In Denemarken lagen de loonkosten het hoogste: 41,3 euro per uur, op de voet gevolgd door België met 39,1 euro. Ook in 2014 vormden beide landen de top twee.

De top vijf wordt vervolledigd door Zweden (37,4 euro), Luxemburg (36,2 euro) en Frankrijk (35,1 euro). Aan de andere kant van het spectrum staan Bulgarije (4,1 euro), Roemenië (5 euro) en Litouwen (6,8 euro).

Indexsprong zorgt voor correctie

Een uur arbeid kostte in ons land dus 39,1 euro, evenveel als in 2014. Dat de lonen niet verder gestegen zijn, is een gevolg van de indexsprong en de loonbevriezing die de regering doorvoerde. Toch zijn Belgische werknemers nog veel duurder dan in de buurlanden.

Wel stijgen de lonen in België minder snel dan in de rest van de Europese Unie en ook in de eurozone. Gemiddeld zijn de loonkosten van 2014 naar 2015 gestegen met 2 procent in de Europese Unie en 1,5 procent in de eurozone. In België was er een stijging van amper 0,1 procent.

Bron: De Standaard (standaard.be)


HR application & data expert

Port of Antwerp-Bruges

HR-manager

Benelux Unie

Payroll Manager

FSMA

HR Consultant – Recruitment & HR Projects

Atlas Copco

Consultant werving en selectie

UZ Leuven

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.