Belgische werknemer was nog nooit zo jong

leeftijd werknemers
Arbeidsmarkt

De gemiddelde leeftijd van de Belgische werknemer met een vast contract in de privésector is vandaag 38,9 jaar. Vijf jaar geleden bedroeg dat nog 43,4 jaar. De uitstroom van ouderen door de vergrijzing zit in een stroomversnelling.

De afgelopen tien jaar waren werknemers op de Belgische arbeidsmarkt nooit zo jong als nu. In 2013 bedroeg de gemiddelde leeftijd 42,8 jaar. Vorig jaar, in 2021, was dat 39,9 jaar. Dat blijkt uit een analyse van Acerta.

Het aantal vijftigplussers daalde de laatste vijf jaar met 34 procent. De leeftijdscategorie tussen 18 en 35 jaar nam daarentegen met bijna de helft (44,5 procent) toe. Zij verdedigen voor het eerst de grootste leeftijdsgroep op de arbeidsmarkt (42 procent). Het aandeel vijftigplussers op de arbeidsmarkt bedraagt 21,1 procent.

Inzetten op inclusie

De verklaring voor deze jonge leeftijd op de arbeidsmarkt is enerzijds te vinden in het effect van de vergrijzing op de arbeidsmarkt. Ouderen stromen uit. Anderzijds zijn er minder jongeren onder de 25 jaar dan dat er mensen in de leeftijdscategorie daarboven zijn. “Dat betekent dat jongeren met te weinig zullen zijn om later op de arbeidsmarkt de kost te dragen van de groep die dan op pensioen is”, zegt Jochen Bessemans, Manager Talent van Acerta. Arbeidsmigratie kan een oplossing zijn. Inzetten op inclusie en talentmanagement wordt alsmaar belangrijker.

LEES OOK OP HR SQUARE:

HR application & data expert

Port of Antwerp-Bruges

HR-manager

Benelux Unie

Payroll Manager

FSMA

HR Consultant – Recruitment & HR Projects

Atlas Copco

Consultant werving en selectie

UZ Leuven

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.