Belgische werknemer staakt gemiddeld 32 minuten per jaar

Dat blijkt uit de ‘Fact check’ tijdens het Een-programma De Zevende Dag. De onderzoekers baseren zich hiervoor op cijfers van het European Trade Union Institute. Tussen 2009 en 2013 staakte de Belgische werknemers gemiddeld bijna 32 minuten per jaar. In Nederland staakte de gemiddelde werknemer in dezelfde periode slechts 4,5 minuten per jaar.

De absolute koploper is Cyprus met 260 minuten per jaar. Frankrijk heeft de tweede plaats met 80 minuten. Ook in Denemarken (40 minuten) en Noorwegen (36 minuten) staken ze meer dan hier. België staat dus op de vijfde plaats.

Let wel, dat zijn gemiddelden, berekend over alle loontrekkenden. Als er gestaakt wordt, staken natuurlijk nooit alle loontrekkenden. Per werknemer kom je dan gemiddeld uit op enkele minuten per jaar.

Meer voelbaar
Anderzijds houden niet alle landen de statistieken even goed bij. Sommige tellen stakingen in de publieke sector niet mee. In Griekenland, Portugal en Italië, landen die de afgelopen jaren bijzonder veel geplaagd werden door nationale stakingen, besloot de overheid zelfs te stoppen met het tellen van stakingen.

En in Spanje werden de nationale stakingen in 2012 en 2013 niet meegerekend. Als we dat allemaal wel zouden meerekenen, zakt België al snel naar de tiende plaats in de Europese Unie.

Stakingen duren ook gemiddeld steeds minder lang. In de jaren ’90 staakte de Belgische werknemer nog gemiddeld meer dan 3 kwartier per jaar. In de daaropvolgende tien jaar staakte hij of zij gemiddeld 34 minuten of een kwart minder. Die trend zette zich de afgelopen jaren alleen maar verder.

Die dalende trend zie je in heel Europa. Het gemiddelde van de EU daalt zelfs met 40% tussen de jaren 90 en de jaren 2000.

Door het toenemend belang van de dienstensector zijn stakingen meer voelbaar dan vroeger. In de jaren ’90 bedroeg het aandeel van de dienstensector in de stakingen nog gemiddeld 30%. Tien jaar later was dat al 50%. Dus als er gestaakt wordt, is de kans wel groter dat burgers en consumenten het ook echt voelen.

Bron: De Redactie

 

HR application & data expert

Port of Antwerp-Bruges

HR-manager

Benelux Unie

Payroll Manager

FSMA

HR Consultant – Recruitment & HR Projects

Atlas Copco

Consultant werving en selectie

UZ Leuven

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.