In grotere ondernemingen komen deze gesprekken meer voor. Zo voert 51,4 procent van de ondernemingen met een tot negen werknemers beoordelings- en/of functioneringsgesprekken. Dat percentage stijgt met de organisatiegrootte tot 85,7 procent van de ondernemingen met meer dan 200 werknemers.
Bij ondernemingen met minder dan 200 werknemers komen deze gesprekken bovendien meer voor wanneer ze deel uitmaken van een groep of grotere organisatie. Bij snelgroeiende ondernemingen is er meer kans dat deze gesprekken minstens jaarlijks worden gevoerd.
Of men beoordelings- en functioneringsgesprekken voert, hangt sterk samen met opleidingen geven. Het gaat zowel over gewone opleiding en on-the-job training als de ontwikkeling van competenties die verder strekken dan het eigen takenpakket. Dat geldt vooral voor kmo’s.
Prestatiebeloning komt meer voor in grote en snelgroeiende ondernemingen
In de meeste organisaties vormen functie en anciënniteit de belangrijkste grondslag voor het vaste basisloon. Zes op de tien ondernemingen heeft een systeem van loonclassificatie. Even veel kennen een automatische loonsverhoging op basis van anciënniteit. 43,9 procent van de ondernemingen heeft een combinatie van deze twee systemen.
Bijna vier op de tien ondernemingen heeft een systeem van prestatiebeloning. 26,3 procent van de ondernemingen heeft een systeem van vaste prestatiebeloning. Een dergelijke loonsverhoging is vooral gebaseerd op individuele prestaties en competenties.
Een vijfde (20,3 procent) van de ondernemingen heeft een systeem van variabele prestatiebeloning. Bij deze bonussen of premies spelen ook de collectieve prestaties van de dienst, de afdeling of het team en de financiële resultaten van de onderneming een belangrijke rol. Prestatiebeloning, vast en variabel, komt meer voor in grote en snelgroeiende ondernemingen.
Bron: SERV