Negen op tien Belgen geeft aan respect te hebben voor de bewakingsagenten in hun omgeving. De aanwezigheid van de bewakers wordt gewaardeerd, mensen voelen zich op hun gemak, kunnen zich normaal gedragen en zijn ervan overtuigd dat hun aanwezigheid preventief en ontradend werkt. Dit blijkt uit een imagostudie van het Fonds voor de Bestaanszekerheid van de Bewaking (FBZB) in samenwerking met Ipsos bij een representatieve steekproef van 1000 Belgen en ruim 2000 agenten van verschillende bedrijven uit de bewakingssector.
Nochtans blijkt uit de enquête onder bewakingsagenten zelf dat slechts 19 procent onder hen het gevoel heeft dat hun beroep gerespecteerd en gewaardeerd wordt.
Eentonig?
Een tweede verrassend resultaat toont dat slechts iets meer dan een derde van de ondervraagden (36 procent) een duidelijk idee heeft van wat het beroep van bewakingsagent nu precies inhoudt. Nochtans waren er in 2018 in België zo’n 20.000 bewakingsagenten actief en komen mensen op verschillende plaatsen met hen in aanraking. Denk maar aan Brussels Airport, Tomorrowland of een grote kledingboetiek op de Meir. Luchthavens, evenementen en winkels blijken dan ook de meest gekende plaatsen te zijn waar bewakingsagenten worden opgemerkt, terwijl recepties en alarmcentrales minder top of mind zijn bij de Belgen.
Uit het onderzoek blijkt voorts dat Belgische mannen vaak denken dat het beroep van bewakingsagent eentonig en saai is, terwijl vrouwen denken dat de job stresserend en fysiek zwaar is. Eenmaal mensen de job effectief uitvoeren, zijn ze er nochtans veel positiever over. Zo gaf 48 procent van de vrouwelijke bewakingsagenten aan dat de job zeer aantrekkelijk is voor vrouwen, terwijl dat onder de Belgische bevolking slechts 25 procent is. Ongeveer 40 procent van de bevolking denkt dat het beroep eentonig is, tegenover 26 procent van de agenten zelf.