Beroep bewakingsagent weinig bekend maar toch geliefd

Negen op tien Belgen geeft aan respect te hebben voor de bewakingsagenten in hun omgeving. De aanwezigheid van de bewakers wordt gewaardeerd, mensen voelen zich op hun gemak, kunnen zich normaal gedragen en zijn ervan overtuigd dat hun aanwezigheid preventief en ontradend werkt. Dit blijkt uit een imagostudie van het Fonds voor de Bestaanszekerheid van de Bewaking (FBZB) in samenwerking met Ipsos bij een representatieve steekproef van 1000 Belgen en ruim 2000 agenten van verschillende bedrijven uit de bewakingssector.

Nochtans blijkt uit de enquête onder bewakingsagenten zelf dat slechts 19 procent onder hen het gevoel heeft dat hun beroep gerespecteerd en gewaardeerd wordt.

Eentonig?

Een tweede verrassend resultaat toont dat slechts iets meer dan een derde van de ondervraagden (36 procent) een duidelijk idee heeft van wat het beroep van bewakingsagent nu precies inhoudt. Nochtans waren er in 2018 in België zo’n 20.000 bewakingsagenten actief en komen mensen op verschillende plaatsen met hen in aanraking. Denk maar aan Brussels Airport, Tomorrowland of een grote kledingboetiek op de Meir. Luchthavens, evenementen en winkels blijken dan ook de meest gekende plaatsen te zijn waar bewakingsagenten worden opgemerkt, terwijl recepties en alarmcentrales minder top of mind zijn bij de Belgen.

Uit het onderzoek blijkt voorts dat Belgische mannen vaak denken dat het beroep van bewakingsagent eentonig en saai is, terwijl vrouwen denken dat de job stresserend en fysiek zwaar is. Eenmaal mensen de job effectief uitvoeren, zijn ze er nochtans veel positiever over. Zo gaf 48 procent van de vrouwelijke bewakingsagenten aan dat de job zeer aantrekkelijk is voor vrouwen, terwijl dat onder de Belgische bevolking slechts 25 procent is. Ongeveer 40 procent van de bevolking denkt dat het beroep eentonig is, tegenover 26 procent van de agenten zelf.

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Abonneer en krijg meer!

Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.