Bescheiden loonstijging voor Belgische directies

Dit artikel is exclusief voor leden

In 2015 verdienden nieuw benoemde CEO’s 12 procent minder basissalaris dan hun voorgangers. Dat blijkt uit Europees onderzoek van adviesbureau Korn Ferry Hay Group naar 1813 topfuncties bij 356 beursgenoteerde bedrijven met minimaal 5000 werknemers.

Vast salaris conform Europees gemiddelde

In België ontvangen directieleden het gemiddelde salaris in Europa van ongeveer 540.000 euro. Dat bedrag zal de komende jaren niet spectaculair stijgen, zo wordt verwacht. Remuneratiecomités van bedrijven worden zich immers steeds bewuster van de risico’s van reputatieschade bij een hoge beloning zonder aannemelijke verklaring.

In Frankrijk, Nederland en Finland krijgen directies het laagste vast salaris, terwijl Zwitserland de lijst aanvoert. Zo verdient een Zwitsers directielid 22 procent meer dan het Europese gemiddelde. Ook verschilt de betaling per sector aanzienlijk: mediabedrijven kennen de hoogste remuneratie, gevolgd door het bankwezen.

Variabele beloning lager dan rest van Europa

Deels wordt de beperkte groei van het vaste salaris gecompenseerd door variabele beloning, waardoor het ‘total cash inkomen’ (vast plus variabel salaris) in 2015 gestegen is, met circa 5 procent. Het lichte economische herstel in 2015 heeft bijgedragen tot betere bedrijfsresultaten. Financiële doelstellingen blijven dan ook de voornaamste parameter om het variabel loon te bepalen.

Belgische salarispakketten zijn minder variabel dan in de rest van Europa. Een Belgisch directielid kan op 50 procent variabel loon rekenen bij het behalen van vooropgestelde targets, terwijl het gemiddelde voor Europa op 75 tot 80 procent ligt. Een Brits directielid kan zelfs op een verdubbeling van het salaris rekenen bij het behalen van de gestelde objectieven. Hierdoor voegt het Verenigd Koninkrijk zich bij Zwitserland als royaal betalend land.

Bron: Korn Ferry Hay Group (haygroup.com/be)


HR application & data expert

Port of Antwerp-Bruges

HR-manager

Benelux Unie

Payroll Manager

FSMA

HR Consultant – Recruitment & HR Projects

Atlas Copco

Consultant werving en selectie

UZ Leuven

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.