Beschikbaarheid bruggepensioneerden: ACV zegt ‘voorzichtiger’ nee

Ook de christelijke vakbond ACV wil dat het oorspronkelijke akkoord van de sociale partners behouden blijft. Daarmee verwerpt de bond, net zoals het socialistische ABVV, de wijziging die de regering doorgevoerd heeft. Zij wil dat nieuwe SWT’ers (bruggepensioneerden) ‘aangepast beschikbaar’ blijven voor werk dat aansluit bij hun competenties en ervaring. Toch roept het ACV niet meteen op tot acties. Voorzitter Marc Leemans wil eerst meer uitleg van de regering en wil ook nog onderhandelen om een en ander alsnog in de gewenste richting te doen bewegen.

Daarmee is het probleem nog niet van de baan. Binnen de regering zijn er immers openlijk grote meningsverschillen over dit dossier. Federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V) tracht het overleg alsnog gaande te houden. De andere regeringspartijen hebben echter al laten weten dat de regering beslist, niet de vakbonden. N-VA-voorzitter Bart De Wever maakte ook al duidelijk dat het bestuur van het land bij de regering ligt.

Ondertussen zitten ook de werkgevers verveeld met het dossier. Zij hebben het voorstel samen met de vakbonden goedgekeurd en hadden het dan ook liever overgenomen zien worden door de regering. VBO-topman Pieter Timmermans merkte alvast op dat er de jongste tijd wel degelijk heel wat vooruitgang gemaakt is in het sociaal overleg. Nieuwe acties van de vakbonden ziet hij uiteraard niet zitten.

Dit activeringsdebat is nog lang niet het laatste delicate dossier dat de komende weken en maanden op tafel ligt. Zo is er nog een verdere uitwerking van het eenheidsstatuut nodig, de pensioenhervorming moet nog in concrete banen geleid worden en de verzekeraars van de aanvullende bedrijfspensioenen (de groepsverzekeringen) klagen dat het rendement van 3,25% daarop onhoudbaar is.

Bron: De Standaard (standaard.be), dS Avond (standaard.be/plus)


HR application & data expert

Port of Antwerp-Bruges

HR-manager

Benelux Unie

Payroll Manager

FSMA

HR Consultant – Recruitment & HR Projects

Atlas Copco

Consultant werving en selectie

UZ Leuven

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.