Bijna 30 procent van arbeidsovereenkomsten binnen het jaar alweer gestopt

HR-dienstverlener Acerta analyseerde 35.000 arbeidsovereenkomsten van onbepaalde duur gesloten sinds 1 januari 2017 bij grote ondernemingen en kmo’s. In 30 procent van de gevallen is de nieuwe medewerker binnen het jaar alweer weg. Het jaar voordien was dit voor net geen 25 procent het geval. In 3,7 procent van de gevallen was de nieuwe medewerker al binnen de maand opnieuw weg; 8,2 procent vertrekt na vier tot zes maanden.

Opmerkelijk is dat slechts in een derde van de gevallen het de werkgever is die het initiatief neemt om de arbeidsovereenkomst te verbreken. Het is dus vooral de werknemer die de knoop doorhakt en snel beslist om te vertrekken: in een derde van de gevallen is het een eenzijdige beslissing van de medewerker, in nog een derde van de gevallen gebeurt de beëindiging in wederzijds akkoord.

Een andere opvallende bevinding is dat vooral in kleine ondernemingen nieuwe medewerkers binnen het jaar vertrekken. Ook arbeiders vertrekken net iets vaker vroeger dan bedienden.

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Abonneer en krijg meer!

Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.