Bijna 59 miljoen Europese jobs op de tocht door coronacrisis

Door de coronacrisis staan bijna 59 miljoen banen in Europa op de tocht. Dat is meer dan een kwart van het totaal. Werknemers kunnen te maken krijgen met kortere werktijden, minder loon, gedwongen verlof of verlies van hun baan. Vooral jongeren en werknemers in kmo’s lopen dit risico.

Als het niet lukt de coronacrisis voor de zomer te beteugelen, dreigt de werkloosheid volgens de consultant bijna te verdubbelen tot 11,2 procent volgend jaar. Pas in 2024 zou de werkloosheid terugkeren naar 6,3 procent.

Dat is de verwachting in een scenario waarin mensen nog de gehele zomer fysiek bij elkaar uit de buurt moeten blijven en thuis moeten zitten. Als de huidige maatregelen om het virus te stoppen binnen twee tot drie maanden wel effect sorteren en de economie weer van het slot gaat, valt de schade minder groot uit. De werkloosheid piekt dan op 7,6 procent dit jaar om eind 2021 weer terug te keren naar het oude niveau.

Op grond van een indeling van beroepen volgens de noodzaak om dicht bij andere werknemers of klanten te komen en van sectoren volgens verwachte vraaguitval, komt McKinsey tot de conclusie dat de helft van de 59 miljoen banen die potentieel onder druk staan in de categorieën klantenservice, verkoop, horeca en bouw vallen.

Jongeren onder de 25 lopen twee keer zoveel risico als werknemers tussen de 25 en de 54, al komt dat niet zo uit de verf in de totaalcijfers omdat jongeren nu al niet zo vaak aan het werk zijn.

Ook werknemers in kmo’s lopen een verhoogd risico. Minstens twee van de drie bedreigde jobs zijn te vinden bij kleinere ondernemingen en meer dan 30 procent bij microbedrijven met minder dan tien werknemers.

Volgens McKinsey is het met het oog op een snel herstel na de crisis van belang dat bedrijven het banenverlies beperken. Dat kan door in ploegen te werken, personeel tijdelijk over te plaatsen of uit te lenen aan andere bedrijven en door te investeren in werken en leren op afstand. Dat laatste kan dienen om personeel dat nu niet actief is nieuwe vaardigheden bij te brengen die na de crisis nodig zijn. Overheden moeten dat stimuleren, net als de tijdelijke inzet van inactieve werknemers in sectoren die mensen tekortkomen.

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Abonneer en krijg meer!

Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.