Bijna de helft van de werknemers wil langdurige onderbreking loopbaan

Na een verstrenging van de wetgeving in 2017 nam het aantal werknemers dat tijdskrediet opneemt af. Toch blijft de behoefte aan meer rustpauzes weg van het werk groot om uiteenlopende redenen: rusten, voor het gezin zorgen of zich professioneel herbronnen. Vier op tien werkende Belgen willen een werkonderbreking van enkele maanden of zelfs een sabbatjaar inlassen. Dat blijkt uit een rondvraag in opdracht van HR-dienstverlener Tempo-Team bij een representatieve steekproef van ruim duizend Belgische werknemers.

De drie populairste redenen om een loopbaanpauze te nemen, zijn een lange reis kunnen maken (56 procent), afstand nemen van het werk en dagelijkse beslommeringen (51 procent) maar ook uitrusten en herbronnen (32 procent). Meer tijd om de kinderen te kunnen opvoeden (22 procent) en opleidingen te volgen (21 procent) zijn andere belangrijke drijfveren.
Het zijn vooral werknemers jonger dan 55 jaar die een werkonderbreking of sabbatjaar willen inlassen: 43 procent van de 18- tot 34-jarigen en 40 procent van de 35- tot 54-jarigen. De min-34-jarigen willen vooral een verre reis maken. De iets oudere leeftijdsgroep verwijst naar de opvoeding van de kinderen.

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Abonneer en krijg meer!

Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.