Bijna een op vier arbeiders economisch werkloos

ArbeidsmarktLoon
Voor de tweede keer dit jaar onderzocht HR-dienstenbedrijf SD Worx de economische werkloosheid bij Belgische arbeiders. Die explodeerde in januari van dit jaar. Toen werd een verdubbeling vastgesteld van het aantal arbeiders in economische werkloosheid tegenover oktober 2008.
Eind april 2009 spreekt SD Worx van een stijging van 145 procent tegenover oktober. Bijna een kwart (23 procent) van de arbeiders was in april 2009 ten minste een dag economisch werkloos.
Vooral sectoren als textiel, metaal en de productie van elektronica maken in hoge mate gebruik van het stelsel. Gemiddeld zijn arbeiders ook langer economisch werkloos.
Normaal zijn arbeiders in de economische werkloosheid gemiddeld vier tot vijf dagen per maand werkloos. Sinds februari is dat zes dagen.

Regionale verschillen

In Wallonië ligt de economische werkloosheid het hoogst. Daar waren 25 procent van de arbeiders minstens een dag werkloos in maart en april. In Vlaanderen was dat telkens 23 procent. In het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest 16 procent en 15 procent.
De provincies Antwerpen (17 procent) en Vlaams-Brabant (16 procent) scoren het beste. Daar ligt het aandeel arbeiders met economische werkloosheid maar half zo hoog als in de provincies Limburg (36 procent) en West-Vlaanderen (37 procent).
In maart piekte de economische werkloosheid in West-Vlaanderen op 39 procent. Bijna vier op de tien arbeiders waren toen economisch werkloos

Mannelijke arbeiders getroffen

In de regel krijgen meer mannen dan vrouwen met economische werkloosheid te maken. Het verschil neemt echter toe ten nadele van de mannelijke arbeiders.
In november was 10 procent van de vrouwen economisch werkloos en 11 procent van de mannen. In april was dat 20 procent van de vrouwen en 24 procent van de mannen. Bekijken we beide groepen naar type arbeidscontract, dan zijn het 30 procent van de voltijds werkende vrouwen die in het stelsel terechtkomen, tegenover 25 procent van de voltijds werkende mannen.
Bij deeltijdse contracten liggen de percentages een stuk lager, hoewel nog altijd 13 procent van de vrouwen en 18 procent van de mannen minstens een dag per maand economisch werkloos zijn.
Verder stelde SD Worx vast dat in de maanden maart en april één op de vier mannelijke arbeiders tussen de 25 en de 54 jaar economisch werkloos was, een stijging met drie tot vier procent tegenover de maanden januari en februari.

Populair bij grote ondernemingen

Normaal gezien maken kmo’s meer gebruik van het stelsel van de economische werkloosheid dan grote ondernemingen. Door de crisis is de verhouding tussen kmo en grote onderneming nu omgekeerd.
In de bedrijven met 500-999 werknemers waren in maart 28 procent en april 31 procent van de arbeiders economisch werkloos.
Bij kmo’s lag dat percentage in april op 16 procent. Vooral grotere kmo’s (50-99 werknemers) maken meer gebruik van het stelsel.

SD Worx voerde onderzoek bij 8960 bedrijven, die in totaal 166.420 arbeiders tewerkstellen.

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Abonneer en krijg meer!

Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.