Arbeidsongevallen in het verkeer hebben aanzienlijk zwaardere gevolgen dan gewone arbeidsongevallen: in het verkeer leiden er per 1000 ongevallen 126,2 tot blijvende ongeschiktheid of overlijden, bij andere arbeidsongevallen is dat 93,8. Naast de menselijke schade zijn de directe kosten van arbeidsongevallen in het verkeer enorm: 86.000 euro voor een ongeval met blijvende arbeidsongeschiktheid en 400.000 euro voor een dodelijk ongeval.
Daarnaast zijn er ook een hoop indirecte kosten die vaak nog hoger oplopen: verloren werktijd door ziekteverlof, bedrijfswagens die schade hebben, vervanging van personeel en opleiding van die vervangers, verlies van ontevreden klanten door een lager rendement en dergelijke meer. Dat blijkt uit een analyse van het BIVV op basis van de cijfers van het Fonds voor Arbeidsongevallen in de periode 2010-2014.
Risicogroepen: fietsers en autobestuurders
Veel bedrijven stimuleren hun werknemers om met de fiets naar het werk te komen door middel van specifieke programma’s. En terecht, want fietsen is gezond. “We roepen werkgevers en overheid op om hun fietsende werknemers nog meer te sensibiliseren om dat veilig te doen”, zegt Karin Genoe van het BIVV. “Niet alleen door te zorgen dat de mensen met een fiets rijden die technisch in orde is, maar ook door ze erop te wijzen dat ze goed zichtbaar moeten zijn. Daarnaast is het ook belangrijk dat fietsers er zich goed bewust van zijn hoe andere weggebruikers met hen interageren.”
Daarnaast wordt autorijtijd tijdens het pendelen te vaak als verloren werktijd beschouwd. Autorijden is echter een actie die je volledige aandacht vraagt. Afleiding zoals mails checken en telefoneren zijn dan ook factoren die ongevallen in de hand werken. De overheid kan ook haar bijdrage leveren door maatregelen uit te werken die thuiswerken fiscaal aantrekkelijker maken. Op die manier worden werkgever en werknemer gestimuleerd om minder verplaatsingen te maken.
Bron: BIVV (bivv.be)