Bijna helft werknemers heeft ooit relatie met collega of manager

ArbeidsmarktArbeidsomstandighedenAttitudeCommunicatieLoopbaanOrganisatiePrivacyWellness
Bijna de helft van de Nederlandse werknemers (45 procent) vindt dat daten met een collega moet kunnen, zo blijkt uit een enquête van HR-dienstengroep Unique. 15 procent heeft geen bezwaar tegen een liefdesrelatie op de werkvloer, op voorwaarde dat de ene geen manager van de andere is.

Een kleine groep werknemers (8 procent) is juist op zoek naar een relatie met een manager. Voor promotie zijn ze bereid alles te doen, geven ze toe. Voor een derde van de ondervraagden blijft een relatie op de werkvloer nog wel onaanvaardbaar. 32 procent gaf aan liever ontslag te nemen dan te daten met een collega.

De enquête toont aan dat aan de mate waarop liefde ontluikt op de werkvloer weinig is veranderd. De houding ertegenover daarentegen wel. In 2010 vond een kwart van de ondervraagden flirten met een leidinggevende onaanvaardbaar, dat percentage ligt nu bijna tien procent lager.

Huwelijksbootje

Drie op de tien werknemers die een relatie met een collega hebben gehad, zijn met hem/haar vervolgens ook mee in het huwelijksbootje gestapt. Dit blijkt uit een ander onderzoek verricht door CareerBuilder.

46 procent van de ondervraagden in dit onderzoek gaf toe ooit een relatie met een collega te hebben gehad, 19 procent zelfs twee of meer relaties. Daten met de manager blijkt relatief populair: 26 procent van de ondervraagden gaf aan een relatie met de manager te hebben gehad.

Relaties op de werkvloer beginnen meestal door een samenwerking tussen de collega’s in kwestie, 46 procent van de relaties ontluiken hier. Bedrijfsfeesten vormen 13 procent van de gelegenheden. Andere genoemde situaties zijn overuren, happy hours na werktijd, de middaglunch of een zakenreis.

Bron: HR Praktijk

HR Business Partner

Zorg Stekene

Recruitment Manager

Intelect

Corporate Recruiter

Gentis

Payroll Manager

FSMA

IT-recruiter

Projinit

Payroll Officer

ALDI

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.