Binnenkort deeltijds met pensioen dankzij puntensysteem?

In Duitsland en Zweden bestaat het al: een pensioen met punten. Daarin wordt de beroepsloopbaan uitgedrukt in punten. Alle periodes die je werkt, leveren je punten op. In principe krijg je 1 punt per gewerkt jaar en moet je 45 punten verzamelen, dus 45 jaar werken.

Maar heb je een zwaar beroep, dan krijg je per gewerkt jaar meer punten. Word je ziek of heb je een arbeidsongeval of ga je op zwangerschapsverlof: die periodes tellen ook mee als gewerkt. Alleen als je langere tijd werkloos bent, krijg je minder punten.

Wie een bepaald aantal punten heeft verzameld, mag met pensioen, maar moet dat niet. Het nieuwe systeem laat toe om vroeger te stoppen met werken, maar dan krijg je wel minder pensioen. Als je langer doorwerkt, krijg je meer. Een pensioenrekening moet je op elk moment toelaten om te zien hoeveel punten je al hebt verzameld.

Nieuw is ook deeltijds met pensioen gaan. Dan werk je bijvoorbeeld nog 3 dagen per week en 2 dagen ben je met pensioen. Op die manier wil de minister de overgang tussen werken en pensioen minder bruusk maken. En voor de dagen dat je nog werkt, verdien je loon en bouw je extra punten op.

Bron: DeRedactie.be

 

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Abonneer en krijg meer!

Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.