Bitter weinig kans op duurzaam werk voor 50-plussers

Volgens cijfers van de Kruispuntbank Sociale Zekerheid die federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V) opvroeg, is bijna 14 procent van de 50-54-jarigen die werkloos werden, een jaar na hun ontslag opnieuw aan de slag. Voor de 55-59-jarigen daalt dat aandeel tot amper 4,42 procent. Voor 60-plussers gaat het om amper 1 procent.

Peeters lijkt daarmee te reageren op cijfers die Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) onlangs gaf. Hij had het over 43 procent van de Vlaamse werkloze 50-54-jarigen die op korte termijn al een nieuwe baan hadden gevonden. Voor de 50-plussers in het algemeen zakt dat wel naar 32 procent.

Peeters merkt op dat het dan vooral om korte, tijdelijke contracten en uitzendarbeid gaat: “Wat alle cijfers aantonen, is dat het probleem zeer ernstig is. De kans op duurzaam werk voor werkzoekende 50-plussers is niet groot. Voor 55-plussers is die ronduit klein en voor 60-plussers verwaarloosbaar. Dat valt niet met één maatregel op te lossen.”

Hiermee verwijst Peeters uiteraard ook naar het debat over de activering van werkloze 50-plussers en over de gelijkgestelde periodes in de pensioenberekening.

Bron: De Standaard (standaard.be)

 

Opleider Actiris Academy

Actiris

Payroll Officer

ALDI

Social Legal Advisor

Smals

Resource Manager

Smals

Recruiter

Smals

Payroll & HR Administration Coordinator

Smals

HR Business Partner – Data Literate

Smals

Diensthoofd Personeel

Lokaal bestuur Ninove

Talent Officer

Lyreco

Officer/Specialist Accounting

BASF

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.