BNP Paribas Fortis: 3500 bedienden ruilen loon voor punten

Dit artikel is exclusief voor leden

Voor het loon vanaf 4700 euro krijgen werknemers bruto punten waarmee ze kunnen kiezen uit extralegale voordelen. Bovendien zal voor alle werknemers van de bank de dertiende maand uitbetaald worden op deze nieuwe manier.

Deal in ruil voor werkzekerheid

Vakbonden en directie hebben vorige week een akkoord bereikt over een 75 pagina’s tellende cao. Het akkoord voorziet in de eerste plaats in werkzekerheid in 2017-2018.

In ruil kan de directie het cafetariaplan invoeren, dat net als de meeste elementen in werking moet treden op 1 januari 2018. Daarbij worden de lonen bruto geplafonneerd op 4700 euro per maand. Wie meer verdient, wordt in punten uitbetaald voor het loon boven 4700 euro.

Die punten kunnen dan omgeruild worden in allerlei bankgerelateerde extralegale voordelen, zoals informaticamateriaal, extra opties voor de leasingwagen, maar ook cash. In ruil voor het puntensysteem komt er volgens de vakbonden een herverdeling naar de lagere lonen en de lonen van de jongere werknemers, in de vorm van bijvoorbeeld premies.

Reeds bekend systeem

Voor de directiekaderleden bestaat het systeem met units reeds. Volgens de bonden verdient twee derde of zowat 9500 van de ongeveer 13.000 bedienden en middenkaders nu minder dan 4700 euro. Voor hen verandert er niets. Een nieuw element is wel dat voor alle werknemers de dertiende maand zal worden uitbetaald in punten.

Vorige maand had de christelijke bediendebond zich net als de socialistische bond akkoord verklaard met het principe van het cafetariaplan. De liberale bond ALCVB steunde dat voorstel niet en was niet betrokken bij de latere gesprekken.

Bron: De Standaard (standaard.be)

 

HR application & data expert

Port of Antwerp-Bruges

HR-manager

Benelux Unie

Payroll Manager

FSMA

HR Consultant – Recruitment & HR Projects

Atlas Copco

Consultant werving en selectie

UZ Leuven

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.