Zomerboeken

Valies aan het inpakken en nog geen idee welke boeken u op reis zal meenemen? Aan het bladeren door de enorme catalogus van de online boekenboer, maar hopeloos verdwaald in het té grote aanbod? Geen nood: HR Square contacteerde enkele auteurs en vroeg hen om tips. Veel leesplezier!

Gedeeld leiderschap en zelforganisatie. “Het werk is de baas”

Stel u voor: uw organisatie is een overheidsagentschap met 1.400 medewerkers en een 100-jarige geschiedenis. Voortschrijdend inzicht bij uzelf en veel van uw managers en collega’s leidt tot de vaststelling dat een hiërarchische organisatie- en beslissingsstructuur niet de geschikte is om uw klanten het best te dienen, het beste uit uw medewerkers te halen en flexibel en efficiënt te werken. Wat doet u dan, hoe en waarom? Dat is het zeer lezenswaardige verhaal van ‘In Team’, een met velen samen geschreven boek van Kind & Gezin. Jos Gavel

Mis geen talent

Tijdig over het juiste talent beschikken, dat is de kwestie. Daarvoor is ‘integraal talentbeheer’ (ITB) nodig. Het ‘integrale’ betekent dat ook het extern ingehuurde talent beheerd wordt. Dat wordt van dag tot dag belangrijker, omdat ‘blended workforce’ – een mix van vaste werknemers en medewerkers met een of ander flexibel contract het organisatiemodel voor de toekomst is. Voilà, hiermee is ‘Mis Geen Talent’ krachtig samengevat. Gelukkig valt er wat meer te vertellen.

Demotie: werkt het echt?

Als er in dit land één apostel van demotie – een professionele stap terugzetten – rondloopt, is het wel dr. Tanja Verheyen. Ze wijdde er haar doctoraat aan, trekt ermee de boer op en publiceerde nu ook een boek. Wat valt er te leren?

Coachen zonder blabla: hoe is dat mogelijk?

“Uit mijn duizenden gesprekken als coach, waarnemer en klant zie ik steeds dezelfde zaken terugkomen: er wordt vaak veel gepraat en weinig wezenlijks veranderd. Coaches én hun klanten stellen zich tevreden met resultaten die er eigenlijk geen zijn, omdat ze niet weten dat er meer mogelijk is.” Benjamin Ball, een master in de Rechten die zich snel na zijn afstuderen omvormde tot communicator en coach kijkt kritisch naar zijn eigen activiteit en die van zijn collega’s.

The Art of Performance – The Surprising Science Behind Greatness

Wat drijft grote prestaties? En, als we dat te weten zijn gekomen, hoe kunnen we dat inzicht gebruiken om ons potentieel te maximaliseren in ons eigen leven en het leven van de mensen rondom ons? Dat zijn de twee vragen die Jeroen De Flander wil beantwoorden in zijn boek ‘The Art of Performance’.

Hoe de juiste medewerker kiezen?

‘Vind de ware… medewerker’ is verplichte en tegelijk zeer toegankelijke lectuur voor iedere selectieverantwoordelijke van hoog tot laag in de organisaties, maar ook voor alle HR-directeurs en -managers, leidinggevenden die een rol spelen bij selecties en bedrijfsleiders van kmo’s.

Waarom werken we zo hard?

Met een titel als ‘Waarom werken we zo hard? – Op weg naar een economie van de vreugde’ zou Govert Buijs wel eens menig lezer op het verkeerde been kunnen zetten. Dit is immers geen verhaal over stress en burn-out – of toch weer wel, maar dan niet in persoonlijke, dan wel in ruim maatschappelijke zin.

‘Zebra-management’

De definitie van degelijk management? Tim Claes durft het antwoord aan, al beschrijft hij in ‘Zebra-management’ eerst en vooral de dagelijkse praktijk van de manager. Een getuigenis over management in al zijn concrete heterogeniteit.

‘De clash voorbij’

Hoe geraken we van een conflictmodel naar duurzaam partnerschapsdenken? Die zoektocht staat centraal in ‘De clash voorbij’, het boek waarin professor Peggy De Prins zeven bouwstenen aanreikt om naar een ‘sociale dialoog 2.0’ te gaan.

‘No Jobs’

‘No Jobs’ klinkt als de ‘No Future’-kreet van nihilistische punks in de tweede helft van de jaren 1970. Onder die titel schuilt evenwel een intrigerende bijsluiter om de huidige vrees voor jobverlies door robotisering om te zetten in kansen, zowel voor individuen, bedrijven als de maatschappij.

‘Bullshit Jobs’

Jobs! Jobs! Jobs! De mantra van premier Michel, de werkgevers en de vakbonden (al heeft die voor elk van hen een andere invulling) wordt stevig onderuitgehaald in ‘Bullshit Jobs’, dat focust op onzinjobs en ervoor pleit deze te elimineren. Hoezo?

‘Krachtig met KernTalenten’

Ondertussen bijna 30 jaar geleden had bedrijfsadviseur Danielle Krekels een lumineus idee. Of het haar inviel terwijl zij van een weldoend bad genoot en ‘Eureka!’ riep zoals de grote Griekse wiskundige en ingenieur Archimedes in de derde eeuw voor Christus deed toen hij de naar hem genoemde Wet bedacht, is niet geweten. Zeker is dat Krekels de daaropvolgende jaren op een bijna obsessieve wijze haar even eenvoudig als interessant idee zou proberen te onderbouwen door letterlijk iedere ingenieur of wetenschapper die haar professionele pad kruiste op de rooster te leggen.

De managementmonologen

Wat heb je aan managementkennis? Wat moet je zeker in de vingers hebben en wat werkt absoluut niet? Gyuri Vergouw wil ons alvast een kompas in de managementjungle aanreiken. Hier focussen we op zijn uiteenzetting over HRM. Waarom is dit nog zo vaak de afdeling ‘you love to hate’?

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen