< Terug naar overzicht

Aanspreken? Gewoon doen!

Auteurs:Gytha Heins
Uitgever:, Uitgeverij Boom, 224 blz.
Prijs:€22.50
Om een aanspreekcultuur tot stand te brengen, is een vertrouwensklimaat nodig in een team of organisatie. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Daarop zoekt Gytha Heins een antwoord in ‘Aanspreken? Gewoon doen!’. De Nederlandse consultant maakt daarbij gebruik van haar drie jaar lange onderzoek ter zake.

Tachtig procent van de teams functioneert niet, zo leerde onderzoeker annex managementgoeroe Patrick Lencioni ons al. Het kernprobleem is dat we niet goed met elkaar kunnen omgaan zodra het ongemakkelijk of confronterend wordt. Dan zwijgen we, we lachen het weg of we zoeken onze toevlucht in machtspelletjes.

Al te gauw gaat het om daders en slachtoffers, om brokkenpiloten en arrogante goudhaantjes. Ondertussen wordt er niet gerept over wat er nu echt aan de hand is. Er is ook geen ‘vertrouwensbodem’ om te zeggen waarop het staat zonder dat er verdedigende of aanvallende reflexen ontstaan. Toch is het geven van eerlijke kritiek op elkaars gedrag en de prestaties in de groep de voornaamste manier om uit de impasse te geraken en het team naar sterke prestaties te leiden.

Goed, maar hoe krijg je zo’n vertrouwensklimaat in een team of organisatie? Daarop zoekt Gytha Heins een antwoord in ‘Aanspreken? Gewoon doen!’. De Nederlandse consultant maakt daarbij gebruik van haar drie jaar lange onderzoek ter zake, pakt uit met talloze voorbeelden en zet ons uiteindelijk op weg met praktische tips. Ze heeft het daarbij zowel over de aansprekers als de aangesprokenen. Het (immense, geef maar toe) probleem kan immers nooit opgelost worden als je niet alle perspectieven in ogenschouw neemt.

Zo is het raadzaam steeds eerst een ‘selfie’ te maken: waarom stoort het gedrag jou, welke persoonlijke ‘heilige’ waarde wordt er geraakt en wat zegt dat ook over jezelf? Een boek dat beslist heel wat lezers zal vinden.

  • Aanspreken? Gewoon doen! – Hoe je nou écht een aanspreekcultuur creëert
  • Gytha Heins
  • Uitgeverij Boom, 224 blz., € 22,50
  • ISBN 97890 244 09266

 


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen