< Terug naar overzicht

Dagelijkse rituelen

Auteurs: Mason Currey & Eva Hoeke
Uitgever:Maven Publishing, 320 blz.
ISBN:97894 9184 5390
Prijs:€16.50
Welke werkgewoonten maken hét verschil? Een poging tot antwoord met een verkenning van de werkgewoonten van befaamde kunstenaars, wetenschappers, politici en ondernemers.

“Ik weet dat je een bijzonder gedisciplineerd leven moet leiden om die wezenlijke momenten van inzicht vast te houden”, vertrouwde Henry Miller (1891-1980) een interviewer toe. Discipline is echter niet bepaald de karakteristiek die het eerst in je opkomt als je denkt aan de schrijver van stomende, semi-autobiografische romans. Hij ontpopte zich pas als auteur nadat hij zijn baan als personeelsmanager bij Western Union Telegraph Service had ingeruild voor een avontuurlijker leven in Parijs. Zijn bekendste werken (zoals ‘Tropic of Cancer’ en ‘Tropic of Capricorn’) schreef hij tijdens de voormiddag, elke voormiddag weer.

Routine en discipline – die twee kenmerken keren opvallend vaak terug in ‘Dagelijkse rituelen’, een bundel waarin Mason Currey de werkgewoonten in beeld brengt van bekende kunstenaars, wetenschappers en andere creatieve geesten. Aanvankelijk wilde Currey alleen een blog vullen met de werkgewoonten van bekende kunstenaars in de hoop dat die hem zou helpen om zijn uitstelgedrag te overwinnen. Voor de Nederlandse vertaling voegde journaliste Eva Hoeke er de dagelijkse rituelen van enkele bekende Nederlanders aan toe, onder wie Albert Heijn.

Uiteraard vinden we uitzonderingen op de regel, kunstenaars die de nacht, de chaos en de creatieve stormen verkiezen boven de regelmaat. Anderen, zoals Mozart, gingen ten onder aan de druk en het tumultueuze leven – al was dat in zijn geval veeleer een noodzaak om als ‘kleine zelfstandige’ de eindjes aan elkaar te knopen.

 


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen