< Terug naar overzicht

Dit is big data

Auteurs:Steve lohr
Uitgever:Maven Publishing, 287 blz.
ISBN:97894 9184 5604
Prijs:€18
Eindelijk: een boek waarin het begrip big data helder uitgelegd wordt.

Met behulp van gegevens die verzameld worden door sensoren in de grond en door satellietbeelden, berekent een onderzoeksteam de ideale hoeveelheid water en bemesting voor een Californische wijngaard. Het vocht wordt druppelsgewijs aan elke afzonderlijke wijnstok toegediend. Geen sciencefiction, in 2013 werd 4 hectare gebruikt als proeftuin. Die lag pal naast een even grote wijngaard die op de traditionele manier bewerkt werd. Het door gegevens aangestuurde systeem leverde een kwart meer druiven op, die bovendien van betere kwaliteit waren.

Dit project van precisielandbouw (spreek uit: big-datalandbouw) is een initiatief van E&J Gallo Winery en IBM. Een Duitse natuurkundige en een Californische plantkundige met Armeense roots (opgegroeid op een kleine familiewijngaard in de VS) hebben de proef in goede banen geleid. Uiteraard is de eerste oogst nog wat duur, maar dat kan vlug veranderen. De wijnmakers zullen zowel de kwantiteit als kwaliteit kunnen opkrikken.

Denk ook al eens wat dit kan betekenen voor andere landbouwproducten én voor de voedselvoorziening voor de sterk toenemende wereldbevolking. Die opmerking stamt van Steve Lohr (journalist bij The New York Times), die in ‘Dit is big data’ met dergelijke verbluffende voorbeelden aantoont wat big data nu werkelijk is, hoe het concreet werkt en wat het oplevert. Lohr doet dat heel bevattelijk en neemt zijn tijd om alles enthousiast te vertellen, inclusief de (excentrieke) levensverhalen van de big-datapioniers. Prachtboek (tenzij je je stoort aan de alomtegenwoordigheid van IBM).

 


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen