< Terug naar overzicht

Welke kleur heeft jouw parachute? (Nieuwe editie)

Auteurs:Richard Bolles
Uitgever:, Uitgeverij Nieuwezijds blz.
Prijs:€24.95
Er verschijnen tal van ‘how to’-boeken over solliciteren en carrièrestappen. Zelden bereikt zo’n uitgave de graad van volledigheid, grondigheid en bruikbaarheid als ‘Welke kleur heeft jouw parachute?’. Van deze genreklassieker van Richard Bolles verscheen zopas een nieuwe editie. Een blik op een fenomeen.

Op het kantelmoment tussen de jaren zestig en zeventig, terwijl de flowerpower het zonnige Californië inpalmde, maakte Richard Bolles zich zorgen, behoorlijk grote zorgen. Zelf was hij tijdens een besparingsronde aan de deur gezet als anglicaans kanunnik in de Grace Cathedral of Genadekathedraal in San Francisco. Gelukkig hield de Kerk hem in dienst als spirituele raadgever. In plaats van spirituele bijstand moest hij vooral lotgenoten adviseren: mensen met jonge kinderen die dringend een (totaal andere) baan nodig hadden. Daarom verzamelde hij de vaakst gestelde vragen en voegde er allerhande praktische info aan toe. Hij kopieerde de bladzijden een honderdtal keer, bond ze samen en het ‘boek’ vond langzaamaan zijn weg. In laatste instantie plakte hij er de titel ‘Welke kleur heeft jouw parachute?’ op. Die keuze wordt niet toegelicht in het boek, het was eenvoudigweg zijn reactie wanneer iemand zuchtte: “Ik heb er genoeg van, ik spring eruit.”

Twee jaar later, in 1972, vertrouwde Bolles een verbeterde versie toe aan een kleine uitgever (die later ingelijfd werd door het concern Penguin Random House). Prompt zag een nieuwe professie het levenslicht: loopbaanadviseur. Nochtans leek pionier Bolles niet bepaald voorbestemd om de wereld te leren hoe een job te vinden en een carrière uit te stippelen. De hoogbegaafde jongeman uit New Jersey (hij is lid van Mensa) studeerde eerst af als scheikundig ingenieur aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT) en voegde er natuurkunde (aan Harvard University) en theologie (New York) aan toe.

Ken jezelf

Inmiddels verkocht Bolles al meer dan 10 miljoen exemplaren van zijn boek, dat hij vrijwel elk jaar actualiseert. Ook de nieuwe editie, waarvan zopas de vertaling verscheen (naast de VS, blijkt de jobbijbel vooral populair in Duitsland, Nederland en Vlaanderen), heeft de onlangs 90 jaar geworden auteur nog grotendeels zelf herzien. In een snel veranderende markt en maatschappij vergt het vinden van een job immers al gauw andere aandachtspunten. De online-wereld en sociale media hebben de zoektocht sowieso drastisch aangepast. De kernboodschap blijft echter stevig overeind: een job vinden is op de eerste plaats een zaak van zelfkennis. Ken je sterktes en zwaktes, je afknappers en voorkeuren, je gedachten en persoonlijkheid.

Je kan leren om adequaat te solliciteren en jobinterviews te doen – en dat onderwijst Bolles ook in zijn boek, hij vertrouwt je zelfs de zes geheimen van het onderhandelen over (een hoger) loon toe – maar al die vaardigheden bevredigen niet als je niet eerst nauwgezet je huiswerk maakt: ken jezelf, leer jezelf door en door kennen. Dat betekent niet dat je even oplijst wat je kan, je moet vooral zoeken wat je wil.

Noem het desnoods dat je je roeping moet ontdekken. Dat kan religieus klinken, een auteur die meer dan 50 jaar anglicaans voorganger is geweest, wil dat ook niet onder stoelen of banken steken. Lezers die daarvan gruwen, moeten zijn annex over het vinden van een levensroeping maar overslaan, zo merkte hij zelf al wel vaker op, vanuit zijn huis in de San Francisco Bay Area, waar hij samen met zijn ondertussen vierde vrouw de arbeidswereld nog altijd even secuur blijft volgen. (Misschien is het dus toch geen toeval dat hij sollicitatiegesprekken vergelijkt met een date.)

Werkgevers passen zich aan

De kern van het zoeken mag dan wel niet gewijzigd zijn, de vorm en aanpak zijn dat uiteraard wel. Bovendien is ook de arbeidswereld zelf verregaand veranderd. “De werkgevers zijn veranderd, de werkzoekenden niet”, constateert Bolles. Werkgevers passen zich veel sneller aan de arbeidsmarkt aan. Na de financiële crisis is de aard van de banen ook sterk veranderd. Flexibele en tijdelijke jobs zijn almaar meer in opmars, terwijl de tijdsduur van de gemiddelde job gigantisch gedaald is. Dat impliceert dat het zoeken naar een baan en het uittekenen van een carrière een veel belangrijkere vaardigheid is geworden. Wie dat begrijpt, heeft meer dan een streepje voor op het werk én in het leven.

  • Welke kleur heeft jouw parachute? (Nieuwe editie)
  • Richard Bolles
  • Uitgeverij Nieuwezijds, 304 blz., € 24,95
  • ISBN 97890 5712 4822

Leden van HR Square krijgen 10 procent korting als ze dit boek voor eind mei 2017 bestellen bij: www.epo.be/hrsquare.

 


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen